De lekkerste 50 Kip gerechten !

Een speciale selectie van recepten met kip, als voorgerecht, tussengerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht, met zorg bij elkaar verzameld !

Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.

Even dit eerst...

Voedingswaarden:

Voedingswaarde volgens Van Dale: voedende waarde van spijzen en dranken of grondstoffen - het aantal calorieën per gram voedingsstof.

Voedingscentrum
De hoeveelheid energie die een voedingsmiddel levert, is de energetische waarde en die wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of calorie. De hoogte ervan hangt af van de hoeveelheid eiwit, koolhydraten, vet en alcohol. Zo levert 1 gram eiwit 4 kcal, 1 gram koolhydraten 4 kcal, 1 gram vet 9 kcal en 1 gram alcohol 7 kcal. Vitamines en mineralen leveren geen calorieën, water ook niet. De bereiding met veel of weinig vet is belangrijk en kan de totale hoeveelheid vet aanzienlijk verhogen. Voor een slank kipgerecht is het gebruik van weinig vet dan ook aan te raden.

Kip:
Pluimveevlees als kip is een uiterst magere vleessoort. Kipfilet zonder vel levert de minste calorieën en een soepkip met vel de meeste. In onderstaande tabel staan de waarden per kipdeel én per 100 gram vermeld. Als bron is de NEVO tabel gebruikt, een officiële voedingsmiddelentabel in Nederland die als basis dient voor alle voedings-waarde berekeningen.

Gebruiktips:

Eiwitrijke producten, dus ook kippenvlees, vormen een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. U geeft deze bacteriën geen kans door rauw kippenvlees goed te behandelen.

Koop zo vers mogelijk kippenvlees in en let op de datum van de verpakking. Houd de kip koud. Koop kip als laatste product en stop 'koud' bij 'koud' in de boodschappentas of gebruik een koelbox met koelelementen. Ook een blok diepvriesspinazie kan helpen om uw kip koel te houden.

Leg na aankomst thuis kip direct onder in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4° C. Houd kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. En bewaar verse kip niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18°C.

Ontdooi diepvrieskip altijd in de koelkast en zorg ervoor dat het ontdooivocht wordt opgevangen. Doe dit altijd weg en maak er nooit een soep of saus mee.

Spoel het vaatwerk direct goed af met heet stromend water en was altijd de handen vóór en na het snijden van b.v. kipfilets.

Voorkom kruisbesmetting; gebruik voor kip een aparte snijplank als de gele HACCP snijplank en zorg ervoor dat kip niet in contact komt met ander rauw of bereid voedsel. Ook is een glad scherp mes aan te raden dat goed te reinigen is onder heet stromend water.

Gaar 'dikke' kipdelen altijd voor als er wordt gebarbecued. Dan wordt voorkomen dat de buitenkant al goudbruin is en de binnenzijde niet gaar is. Gebruik bij een barbecue altijd extra serviesgoed en verdeel rauwe kip over meerdere schalen. Zet ze nooit tegelijk in de warmte, maar houd ze zo lang mogelijk koel.

Serveer kip altijd door en door gaar. Het vlees is dan ondoorschijnend wit en als er in geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Ook laat het kippenvlees dan gemakkelijk los van het bot. Gegaarde kip kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard.

Geniet van uw kipgerechten !
 

 


De Recepten:

De recepten zijn voor 2, 4 of meer personen !