De barbecue...
Het woord barbecue komt van het Franse woord barbe-á-queue (van kop tot staart) of van het Spaanse barbacao (grill)
Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan een kleine vierkante
barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur zijn. Maar als u met meer
mensen gaat barbecueën, heeft u een grotere nodig.
Houd het rooster schoon met een staalborstel. Vet het rooster in en leg het pas
vlak voor het bereiden op het vuur.
U krijgt extra aroma door tijm, munt, en rozemarijn op het vuur te strooien en
door het rooster in te smeren met een halve citroen of ui.
Verwijder vlak voor het begin van het roosteren de grijze as van de kolen, want
dit belemmert de hitte.
Het geheim van een perfecte barbecue:
Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecueën nog
makkelijker. Zelf gebakken brood, home-made tomatenketchup en dressings kunt u
bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de dressing pas vlak voor
het serveren door de salade.
Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd. Sommige gerechten liggen
wel 24 uur in een marinade.
Maakt u vlees-, vis- en groentespiesen, dan kunt u deze alvast aanrijgen en
(eventueel) aan de pen marineren.
Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken lekker door.
De dag zelf:
Een paar uur van te voren kunt u beginnen met het voorbereiden van
voorgerechten, soep en andere bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten,
het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met ontbijtspek. Bewaar de
voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt.
Trucje: leg de satéprikkers in een schaaltje water, ze verbranden dan niet zo
snel op de barbecue.
Zet alvast de barbecue, het houtskool en de aanmaakblokjes klaar. Steek de
barbecue ruim van te voren aan, want het houtskool moet flink gloeien. Meestal
duurt het 30-45 minuten voordat u kunt beginnen met het grillen van de
gerechten.
Marineren:
Met een marinade krijgt een barbecuegerecht extra smaak.
De marineertijd verschilt per recept: een exacte marineertijd is moeilijk te
geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd.
Bij heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is ± 2 uur marineren voldoende.
Vis is veel zachter dan vlees en neemt daarom de smaken van de marinade eerder
op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur.
Groenten hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten.
Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan kunt u vlees of vis ìn de marinade
leggen.
Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig ingewreven.
Marinades:
Marinades zijn ongebonden, gekruide zurige sauzen, die worden gebruikt om
groenten, vis, vlees of wild een pittig aroma te geven. Soms dienen ze ook om
een gerecht malser te maken. De zure smaak is afkomstig van azijn, wijn of
vruchtensap. U kunt de marinade ook gebruiken voor het afmaken van jus of saus.
Hoe lang u levensmiddelen in de marinade laat staan, hangt af van de aard van
het levensmiddel (groente of vlees), de sterkte van de marinade en of u door en
door of slechts de buitenkant wilt kruiden.
Zo worden barbecuesauzen vaak vlak voor en tijdens de bereiding op het vlees
aangebracht en laat men wild 12-24 uur in een marinade staan.
Marinades kunnen een enigszins conserverende werking hebben. Een paar druppels
olie op de marinade voorkomt uitdrogen en geurverlies.
Om te beginnen vijftien lekkere marinades om uit te kiezen (zie Recept 0917 en
0918).
Geniet van het barbecueën, hieronder veel lekkere recepten voor de lekkerste gerechten.
Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !
Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !
1 = smaakvol, 2 = lekker, 3 = erg smaakvol, 4 = erg lekker, 5 = geweldig lekker !
De Recepten:
Zeven lekkere marinades voor de barbecue
Acht lekkere marinades voor de barbecue
Kalkoenbouten met pittige pruimen- of abrikozensaus
Kindergerechten (5) voor op de Barbecue
Geglaceerd varkensvlees op spiesen
Gehaktpijpjes voor op de barbecue
Gemarineerde kippenvleugeltjes
Kip-cordon bleu op de barbecue
Kipspiesen voor op de barbecue
Saté van kipfilet met pindasaus
Saté van schouderkarbonades met pindasaus
Gekruide makrelen voor op de barbecue
Gemarineerde vis voor op de barbecue
Suvlaki (Griekse vleesspiesjes)
Varkensfilet in aluminiumfolie
Taboulehsalade met lamskoteletjes en doperwtenguacamole
Geroosterde garnalen met limoen
Gefrituurde garnalen met korianderpesto
Hamburgers met rozemarijnmayonaise
R
R
R