Salie groeit in
de meeste landen rond de Middellandse Zee in het wild en wordt al
eeuwenlang gebruikt om eten mee te kruiden (zowel vers als gedroogd)
en als vers kruid in salades verwerkt.
De bijbelse soort, Salvia judaica, is hier niet verkrijgbaar, maar
onze eigen salie kan ook gebruikt worden en heeft bijna dezelfde
smaak.
Bereidingswijze:
Zet een römertopf 25 minuten in koud water.
Was in de tussentijd de kip, dep hem droog en wrijf hem in met
olijfolie.
Wrijf de buikholte en de buitenkant in met peterselie en salie.
Bestrooi de kip met zout en peper.
Leg de kip in de schaal en schik de groenten op en om de kip heen.
Voeg de eventuele wijn toe.
Doe de eveneens in water geweekte deksel erop en zet de römertopf in
een koude oven.
Zet de oven op 230°C. en bak de kip 65 minuten.
Verwijder het deksel 10 minuten voor het eind van de baktijd om een
knapperig korstje te krijgen.
Verwijder tijdens het bruinen de groenten, die boven op de kip
liggen.
Leg ze na het bruinen weer terug.
Serveer de kip met de groenten en vleessappen in de römertopf.
Serveertips:
Gekookte gerst of gierst vormt een prima aanvulling op de kip en de
saus.
|