Recept 34, Javaanse Nasi Goreng van oma.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Bereiding:

2 mokken rijst
2 pakjes gerookte spekblokjes
koffielepel trassi (verkruimelen)
1 fijngesneden ui
2 fijngesneden tenen knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie (optioneel, omdat je ook het vet van de spekblokjes kan gebruiken)
1 theelepel sambal Oelek of zoveel als gewenst.
Bakje nasivlees á 300 gram
6 eieren
zout
peper
½ prei fijngesneden

Voorbereiding:
De rijst met voldoende water en snufje zout koken zoals aangegeven op de verpakking, afgieten en af laten koelen, zodat het weer droog wordt.
De spekblokjes uitbakken in een wok. De uitgebakken spekblokjes eruit halen en apart bewaren voor later in het gerecht. Het vet kan je gebruiken voor de nasi wat een lekkere smaak geeft, of je vervangt het voor de zonnebloemolie. Mijn oma gebruikte altijd reusel, maar dat kan je niet overal meer halen en is niet heel erg gezond.

Bereidingswijze:
De trassi, ui, knoflook, sambal Oelek en zonnebloemolie toevoegen bij de spekblokjes en alles goudbruin fruiten.
Het vlees toevoegen en goudbruin bakken en licht zouten.
Alles een beetje langs de kant schuiven 2 eieren in het midden roerbakken en daarna binden met de rest en dit alles weer een beetje zouten.
Maak de afgekoelde, gekookte rijst goed los, zodat er geen brokken meer in zitten en voeg dit toe in de wok. Dit geheel goed doorscheppen totdat je geen witte rijst meer ziet.
Een eventueel teveel aan rijst kan ingevroren worden voor een volgende keer.
In een koekenpan scrambled egg maken met 4 eieren, zout en peper. Dit toevoegen aan de nasi en goed doorscheppen om het te verdelen.
De prei toevoegen aan de nasi en dit geheel goed doorscheppen en nog eens goed verwarmen.

Serveertips:
Opdienen met gebakken uitjes, kroepoek en wat zuur. Eventueel een spiegelei over de nasi.