In de schijnwerpers de...

Recept 74, Italiaans varkensvleesgerecht uit de Römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gram varkensfilet; ca. 250 gram rijpe (pomodoro- of vlees-)tomaten (je kunt ook gepelde tomaten uit blik gebruiken, dan hoef je ze niet te koken/ontvellen); 250 gram (kastanje)champignons; 8-10 plakken gekookte (schouder)ham; 1-2 tenen knoflook; tijm, rozemarijn en salie; 125 cl (=kopje) zure room of turkse yoghurt; 1 eetlepel tomatenketchup of tomatenpuree; 100 gram geraspte (knoflook- of parmezaanse) kaas. Eventueel wat mozzerella...

Bereiding:

Een heerlijk en apart varkensvleesgerecht uit de Italiaanse keuken. Goed te combineren met pasta en salade. Door gebruik van de Romertopf mengen de smaken en geuren goed, maar ook in een "gewone" ovenschaal bereik je een goed resultaat.
Voorbereiding:
Kook een pan water. Snijd te tomaten aan de boven- en onderzijde in. Maak de Romertopf nat in water.
Snijd het vlees in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi de plakken aan beide kanten met wat peper en zout. Ontvel de tomaten door ze in het kokende water een halve minuut onder te dompelen zodat het vel begint te krullen. Daarna kun je het vel eraf halen. Snijd de ontvelde tomaten in schijfjes. Snijd de champignons in vieren. Meng de tomaten met de champignons.
Bereidingswijze:
Bekleed de natgemaakte Romertopf met de gekookte ham. Leg hierop om en om een laag vlees en een laag groentemengsel. Strooi tussen iedere laag geraspte kaas. Dek het geheel af met de ham. Vermeng de room met de fijngehakte knoflook, kruiden en de ketchup en giet dit mengsel over de ham. Eventueel beleggen met wat mozzerella. Leg de deksel op de schotel en plaats deze in een koude oven die op 225 C. Smoor het gerecht gaar in ca. 1 uur.
Serveertips:
Deze schotel is lekker met pasta naar keuze en een groene salade met basilicum.
Wijntip: Salice Salentino