In de schijnwerpers de...

Recept 68, Kip uit de Römertopf gemarineerd met kerrie-sinaasappel.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kip (liefst scharrel of biologisch)
rasp van 1 schoon geboende sinaasappel
sap van 1/2 sinaasappel
1,5 tl. gemberpoeder
1,5 tl. kerrie
1,5 tl. knoflook, zeer fijn gesneden
zout/peper (kip kan wel wat zout gebruiken)
paar druppels tabasco, scheutje worcestersaus
paar klontjes boter
1 römertopf (een kwartier in koud water)
1 koude oven

Bereiding:

Maak van alle ingrediënten een dunne pasta en smeer de kip onder het vel hiermee in. Maak hiervoor het vel voorzichtig met je vingers los, vanaf de borstdelen richting de poten. Zorg dat zoveel mogelijk kippenvlees wordt ingesmeerd. Trek het vel weer op zijn plaats. Leg de kip op een paar stukjes boter in de römertopf, zet de deksel erop en plaats in de koude oven. Stel de oven in op 200°C. (onder- en bovenwarmte) en bak 1,5 - 2 uur. Haal de schaal voorzichtig uit de oven en plaats op een onderzetter (niet op een koud oppervlak). Laat de kip even uitlekken en vang het vocht op in de pot. Schep het vet zoveel mogelijk van de kippenjus en geef de ontvette jus er los bij, proef even of het nog kruiderij nodig heeft. Ook lekker om door de kerriesaus (zie hieronder) te roeren.

Wat eet je erbij?
Ik maakte een gevulde kerriesaus door uitje, paprika, courgette, champignons aan te bakken in kokosolie, 1,5 eetl. Chan's masala mee te fruiten, daarna 1 theel. gemberpoeder en knoflook toevoegen. Kippenbouillon & pakje room culinair erbij schenken, stukje santen (of scheut dikke kokosmelk), snuf zout. Lekker even laten pruttelen. Afmaken met 1 grote el. chutney (dan krijgt de saus een beetje fruitige smaak) en binden met klein maïzenapapje. Lekker met witte rijst erbij & gestoomde snij/sperziebonen.