In de schijnwerpers de...

Recept 67, Stroganoff uit de römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kilo magere varkenslappen, 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika, 4 grote tomaten, 2 grote uien, 250 gram champignons, 0,5 winterpeen, 4 tenen knoflook, 125 gram roomboter, 1 borrelglas wodka, 1 glas sherry, 0,5 liter bouillon, 250 gram creme fraiche, paprikapoeder, peper en zout

Bereiding:

Laat de römertopf gedurende 1 uur weken in koud water.
Snijd het vlees in stukken van ca 2,5 cm.
Bestrooi het vlees met peper, zout en paprikapoeder.
Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.
Pel de uien, snijd er één in kleine stukjes en de andere in ringen.
Ontvel de tomaten door ze gedurende 1 minuut onder te dompelen in kokend water. Snijd ze in met een scherp mes en trek het vel eraf. Snijd de tomaten in stukjes. Borstel de champignons schoon met een zachte borstel, snijd het bruine stukje van de steel af en snijd ze vervolgens in plakjes. Snijd de winterpeen in dunne plakjes.
Dep de binnenkant van de römertopf droog en smeer die in met de roomboter.
Meng vlees en groente door elkaar en vul hiermee de römertopf. Pers de knoflooktenen er boven uit met de knoflookpers en roer de pulp door het vleesmengsel.
Sprenkel de bouillon over het mengsel, sluit de römertopf
en plaats deze in een koude oven. Stel de oven in op 200°C. en laat het geheel gaar stoven in ca 1,5 uur. (Het vlees moet goed gaar zijn!)
Neem de römertopf uit de oven, roer de wodka, de sherry en de creme fraiche er doorheen en maak op smaak af met peper en zout.

Lekker met rijst en salade.