In de schijnwerpers de...

Recept 152, Kalfssucadestuk uit de römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

Een römertopf* 800 gram kalfs - sukadestuk
8 plakjes ontbijtspek
1 bosje fijngesneden koriander
1 blikje stukjes tomaten sap
150 gram prei in reepjes
1 ui in halve ringen
100 gram bleekselderij in reepjes
10 gram wortel in reepjes *NB : een römertopf is een poreuze, aardewerken pot, waarin vlees (met of zonder andere ingrediënten) kan worden klaargemaakt. Voor het gebruik moet de römertopf eerst een kwartier in koud water worden gezet. de poreuze pot neemt water op. Tijdens het garen van het vlees in de oven verdampt dit vocht uit de pot. hierdoor kan het vlees zonder toevoeging van vet in het eigen vocht worden bereid. de römertopf is gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Daarom mag de oven niet voorverwarmd worden en moet de römertopf na bereiding altijd op een onderzetter geplaatst worden.

Bereiding:

Voorbereiding:
Bekleed de römertopf met het ontbijtspek. Leg de helft van de gesneden groenten op het spek. Strooi het zout en peper op het sukadestuk en leg dit op de groenten. Leg de andere helft van de groenten op het vlees en voeg vervolgens tomaten en het sap, rode wijn en kalfsfond toe. Voeg daarna geraspte gember of Djahe en de laurier toe. Sluit de römertopf en plaats die in een koude oven.

Bereidingswijze:
Stel de oven op 180°C. Laat het vlees, nadat de oven op temperatuur is gekomen, in de römertopf circa 3 uur garen. haal vervolgens het vlees uit de römertopf. Pureer het smoorvocht met de staafmixer en laat het tot sausdikte inkoken. Snijd het vlees in vier gelijke plakken en bedek deze met wat saus. serveer de rest van de saus er apart bij.
Lekker met aardappelpuree en verse sperzieboontjes.