...uit mijn Top 123 !

Recept 43...

Kool-gehaktrolletjes in tomatensaus.

Ingrediënten voor 4 personen:

8 mooie bladeren van groene kool of savooienkool
zout
2 uien
2 teentjes knoflook
3 eetl. olijfolie
75 geraspte parmezaanse of belegen kaas
12 groene olijven zonder pit
1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd
500 g (kalfs)gehakt
voor de tomatensaus:
1 pakje gezeefde tomaten (2 dl)
1 blik tomaten op sap (400 g)
2 eetl. balsamicoazijn
versgemalen peper
2 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries)

Bereiding:

Voorbereiden:
Kook de koolbladeren 7 minuten in water met zout. Giet ze voorzichtig af zodat ze heel blijven en spoel er koud water over. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Pel de uien en snipper ze. Fruit de uien en geperste teentjes knoflook in 1 eetl. hete olijfolie. Meng de rest van de olijfolie, de geraspte kaas, gehakte olijven, tijm en het ui-knoflookmengsel door het gehakt.
Bereiden:
Leg de koolbladeren naast elkaar. Snijd eventueel dikke harde nerven weg maar houd de bladeren heel. Verdeel het gehaktmengsel in 8 porties en leg deze in de vorm van een worst op de kool. Sla de zijkanten van de koolbladeren iets naar binnen en rol ze om het vlees tot strakke pakketjes. Verwarm de ingrediënten voor de tomatensaus. Snijd de tomaten iets kleiner. Leg de koolrolletjes in de tomatensaus en laat ze afgedekt 25 minuten zachtjes stoven. Lekker met stokbrood, rijst of gekookte aardappelen en komkommersalade.
Tips:
Dit gerecht kan ook in de oven: verwarm deze voor op 180ºC. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal, giet de tomatensaus erover en zet dit afgedekt 50 minuten in het midden van de oven.