Kerstrecept 31

Frincandeau met Honing en Spek

IngrediŽnten voor 4 personen:

Een flinke scheut witte wijn (genoeg om een laagje van een centimeter in je ovenschaal te krijgen), 1 flink stuk varkensfricandeau (ongeveer een kilo), ontbijtspek, om de fricandeau mee te bedekken, ongeveer 15 champignons, afgeborsteld, beetje olie, honing, rozemarijn, knoflookpuree, versgemalen peper, eventueel krieltjes

Bereiding:

Schenk de wijn en de olie in een braadslede (ovenschaal kan ook, die gebruik ik altijd en dat gaat prima!). Maak streepjes in de fricandeau met een mesje, en bestrijk die sneetjes met wat knoflookpuree en rozemarijn. Strooi wat peper over de fricandeau. Bedek hem met het ontbijtspek. Leg de fricandeau in de schaal en leg de champignons en krieltjes erbij. Laat de fricandeau in de oven gaar worden (ongeveer een uur op 190ļC.) Haal dan het spek er vanaf en bestrijk de fricandeau met honing. Doe de fricandeau terug in de oven en laat hem goudbruin worden. Serveer met het spek. Om het sneller te laten gaan kun je ook kleinere stukken vlees nemen, zoals karbonaadjes of varkensfiletlapjes.
Variatie: je kunt ook lamsbout gebruiken i.p.v. fricandeau, of de honing en rozemarijn vervangen door marmelade en tijm.

           

    

Fijne feestdagen en eet lekker !