150 g broccoli
1/2 cm gemberwortel
1 lente-ui
2 eetlepels olie
2 eetlepels Chinese rijstwijn
1 eetlepel bloem
1/2 theelepel suiker
2 eetlepels zonnebloemolie
200 g kogelbiefstuk
1 eetlepel zwarte bonensaus
1/2 theelepel sesamolie |
Snijd het vlees
in dunne reepjes en zet het ± 30 minuten in een marinade van suiker,
sojasaus, rijstwijn en bloem.
Snijd de broccoli in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes.
Schil de gember en hak hem fijn.
Verhit 1 eetlepel olie op hoog vuur in de wok en roerbak het vlees
tot het verkleurt (± 1 minuut).
Haal het vlees uit de pan en leg het even opzij.
Voeg de rest van de olie toe, verhit opnieuw en doe dan de lente-ui,
de gember en de broccoli erbij.
Roer het geheel goed om en doe na ± 1 minuut het vlees terug, samen
met de zwarte bonensaus en zo nodig 1/2 kopje water.
Laat het geheel op matig vuur nog ± 2 minuten staan en schep alles
regelmatig om.
Voeg als laatste de sesamolie toe en dien het gerecht op.
Dit basisrecept is geschikt voor vele soorten groenten (peultjes of
jonge prei, taugé, Chinese kool, paksoi, broccoli) en vlees
(schouderkarbonades, of biefstuk, kip- en lamsfilet).
Eventueel kan de groente van tevoren kort worden geblancheerd. |