Recept 29, Appeltaart van oma Betsie.

 

IngrediŽnten voor 12 personen:

Bereiding:

Voor de vulling:
750 g harde zure appels
1 citroen
40 g suiker
1 theel. kaneel
25 g krenten
25 g rozijnen
2 eetl. maÔzena
Voor het deeg:
250 g bloem
125 g basterdsuiker
175 g boter
1/2 theel. zout
2 x 1/2 ei

Appeltaart zoals mijn oma die maakte.
Voorbereiding:
De springvorm met boter bestrijken. Citroenschil raspen en daarna citroen uitpersen. oven voorverwarmen op 200 C

Bereidingswijze:
Boter, bloem, zout, basterdsuiker, citroenrasp en een 1/2 ei met de keukenmachine tot een samenhangend deeg kneden. Een kwart van het deeg apart houden. De helft van het resterende deeg gelijkmatig in de vorm uitdrukken. De andere helft van het deeg gebruiken om de zijkanten te bekleden (rollen vormen en deze tegen de zijkant uitdrukken). De appels schillen en met de keukenmachine fijn snipperen of met de hand in blokjes snijden. Het citroensap, suiker en kaneel erdoor mengen. De deegbodem met maÔzena bestrooien. De vorm met de helft van het appelmengsel vullen. De krenten en rozijnen erover strooien. De rest van het appelmengsel daarover verdelen. Het apart gehouden deeg in reepjes van 0,5 cm dik snijden. De reepjes kruisgewijs over de vulling leggen en tenslotte nog langs de buitenrand, goed aandrukken. De deegreepjes met losgeklopt ei bestrijken. De vorm iets onder het midden in de oven zetten en de appeltaart gaar en bruin bakken. Baktijd:
50-60 min.

Serveertip:
SERVEREN
De taart laten afkoelen op een rooster en enkele uren later in punten snijden.
VARIATIES
Meng eens twee eetlepels sinaasappelsap door de appelvulling of voeg wat gehakte noten toe.