Recept 27, Zoetzure gehaktballetjes van oma friedmans.

 

IngrediŽnten voor 4 personen:

Bereiding:

Voor de gehaktballetjes:

450 gram rundergehakt
1 ui, geraspt
1 kleine aardappel, geraspt1/2 theelepel zoutsnufje peper.

Verder:
50 gram fijn matsemeel
ruim 2 eetlepels langkorrelige rijst
2 eetlepels tomatenpuree of 2-3 verse tomaten (ontveld en zonder zaad)
peper en zout
1 handje pitloze rozijnen of sultana's
sap van 1 citroen
naar smaak ruim 1 eetlepel kaneelpoeder

Voor de saus:

1 grote ui, 2 eetlepels golden syrup, 5-6 dl water

Dit recept hoort bij het artikel 'Keuken van de heimwee' en komt uit het boek 'De joodse keuken' van Clarissa Hyman.
Bereidingswijze:
Meng de ingrediŽnten voor de gehaktballetjes, vorm mooie balletjes en leg ze even apart. Snijd voor de saus de ui in vieren en vervolgens in schijfjes en doe die met de golden syrup in een pan met dikke bodem. Laat de ui in ongeveer 30 minuten karameliseren. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg rijst, tomatenpuree, rozijnen, citroensap, kaneel en zout en peper toe. Breng goed op smaak. Leg de gehaktballetjes in de saus en breng alles aan de kook. Draai de vlam heel laag en laat de gehaktballetjes lang (enkele uren !) gaar koken, net zolang tot de saus dik en stroperig is. Draai de balletjes regelmatig om, zodat ze de saus goed absorberen.