Recept 10, Bitterkoekjes.

 

voor het deeg: 250 g bloem, 1,5 g (1/2 afgestreken theel.) bakpoeder, 75 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eierdooiers, 125 g koude boter, voor de garnering: 3 eiwitten, 175 g suiker, 1 mespuntje kaneel, 200 g gemalen amandelen, 2 druppels bittere-amandelolie

Voor het deeg de ingrediënten bloem en bakpoeder vermengen, op het aanrecht zeven, in het midden een kuiltje maken. 75 g suiker, vanillesuiker en de eierdooiers toevoegen, met een deel van de bloem tot een dikke brij kneden. De koude boter in stukken snijden, aan de brij toevoegen, met bloem bedekken, vanuit het midden alle ingrediënten snel tot een glad deeg kneden, nog klevend deeg dun uitrollen, met een ronde, getande vorm (ongeveer 4 cm doorsnee) er koekjes uit steken, op een bakplaat leggen. Voor de garnering de 3 eiwitten stijf kloppen, het eiwit moet zo stevig zijn, dat een streek met een mes zichtbaar blijft, na elkaar de 175 g suiker, kaneel erdoor kloppen. De 200 g amandelen, amandelolie erdoor scheppen, de massa met een theel. op de deeghoekjes scheppen. Oven op 175-200°C. 5 min. voorverwarmen en ongeveer 10 min. bakken.