voor het deeg:
500 g bloem, 1 pakje Dr. Oetker-gist, 50 g suiker, 1 zakje
vanillesuiker, zout, 100 g gesmolten boter, 2 eieren, ⅛ l lauwwarme
melk, 30 g zachte boter, voor de vulling: 50 g krenten, 50 g
rozijnen, 50 gram suiker, 50 g gehakte amandelen, voor het glazuur:
175 g poedersuiker, ongeveer 2 eetl. citroensap |
De bloem in een
mengkom zeven, en de ingrediënten voor het deeg zorgvuldig toevoegen
en mengen. alles met een elektrische mixer met kneedhaken eerst op
de laagste, dan op de hoogste stand in ongeveer 5 min. tot een deeg
mixen, op een warme plaats zo lang laten staan totdat het deeg
dubbel zo hoog is, het deeg dan met de mixer op de hoogste stand
nogmaals goed kneden. Het deeg tot een rechthoek van ongeveer 45 x
35 cm uitrollen, met de 30 g zachte boter bestrijken. Voor de
vulling de ingrediënten wassen, goed uit laten lekken, met de
ingrediënten vermengen, op het deeg strooien, vanaf de korte kant
het deeg oprollen, met een scherp mes ongeveer een 1,5 cm breed stuk
van de rol afsnijden, op een ingevette bakplaat leggen, een beetje
aandrukken. Het deeg nogmaals op een warme plaats laten staan, tot
het tot een dubbele hoogte is gerezen, pas dan in de oven schuiven,
oven op 175-200°C. Baktijd 15-20 min. Voor het glazuur: 175 g
poedersuiker zeven, met ongeveer 2 eetl. citroensap gladroeren,
zodat een dikvloeibare massa ontstaat. De bolus meteen na het bakken
hiermee bestrijken. |