Recept 1, Bolus.

 

voor het deeg: 500 g bloem, 1 pakje Dr. Oetker-gist, 50 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, zout, 100 g gesmolten boter, 2 eieren, ⅛ l lauwwarme melk, 30 g zachte boter, voor de vulling: 50 g krenten, 50 g rozijnen, 50 gram suiker, 50 g gehakte amandelen, voor het glazuur: 175 g poedersuiker, ongeveer 2 eetl. citroensap

De bloem in een mengkom zeven, en de ingrediënten voor het deeg zorgvuldig toevoegen en mengen. alles met een elektrische mixer met kneedhaken eerst op de laagste, dan op de hoogste stand in ongeveer 5 min. tot een deeg mixen, op een warme plaats zo lang laten staan totdat het deeg dubbel zo hoog is, het deeg dan met de mixer op de hoogste stand nogmaals goed kneden. Het deeg tot een rechthoek van ongeveer 45 x 35 cm uitrollen, met de 30 g zachte boter bestrijken. Voor de vulling de ingrediënten wassen, goed uit laten lekken, met de ingrediënten vermengen, op het deeg strooien, vanaf de korte kant het deeg oprollen, met een scherp mes ongeveer een 1,5 cm breed stuk van de rol afsnijden, op een ingevette bakplaat leggen, een beetje aandrukken. Het deeg nogmaals op een warme plaats laten staan, tot het tot een dubbele hoogte is gerezen, pas dan in de oven schuiven, oven op 175-200°C. Baktijd 15-20 min. Voor het glazuur: 175  g poedersuiker zeven, met ongeveer 2 eetl. citroensap gladroeren, zodat een dikvloeibare massa ontstaat. De bolus meteen na het bakken hiermee bestrijken.