Halvarine,
margarine en oliën.
Deze tree staat voor alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het
besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Hierbij
kan je denken aan bakboter, halvarine of wokolie. Het eten van deze
producten helpt je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen,
zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die
je lichaam zelf niet aan kan maken.
Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam.
Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en zijn niet
goed voor je cholesterol.
Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van
de cellen in je lichaam.
Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede
werking van je ogen, voor de groei en voor de weerstand.
Kies producten met zo min mogelijk verzadigd vet. Dat zijn de zachte
soorten vet, zoals halvarine voor op brood, vloeibaar bak- en
braadvet uit een knijpfles en alle soorten olie.
Voor op brood heeft halvarine de voorkeur. Dit heeft een laag
vetgehalte en levert daardoor minder calorieën. Aan halvarine en
margarine wordt vitamine A en vitamine D toegevoegd. Smeer je geen
halvarine of margarine op brood, gebruik dan vloeibare margarine uit
een knijpfles. De vitamines worden ook hieraan toegevoegd.
Gebruik voor het frituren vloeibaar frituurvet of olie in plaats van
hard frituurvet.
Bekijk de keuzetabel voor dit vak op de pagina Eet gevarieerd. Kies
het vaakst voor de voorkeur, soms voor de middenweg en af en toe
voor een uitzondering.
|