2 preien
3 eetlepels vloeibare margarine
500 ml melk
1 volle theelepel gemalen nootmuskaat
1 zakje Knorr Mix voor Macaroni Carbonara
200 g geraspte Gruyère
extra nodig: ovenschaal, aluminiumfolie |
Heerlijke
aardappelgratin. Deze gratin van aardappel en prei combineert heel
goed met feestelijk geroosterd vlees. Maar zo’n overheerlijke
aardappelgratin smaakt ook prima als dagelijkse maaltijd. Zoete prei
en aardappel overdekt met een romige carbonara 1 kg aardappelen.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil en snijd de aardappelen in
plakjes. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Vet de
ovenschaal in met 1 eetlepel van de vloeibare margarine. Verhit 2
eetlepels vloeibare margarine en bak de prei al omscheppend op een
laag vuur in ca. 5 minuten tot de prei zacht is. Roer de melk met de
nootmuskaat en de inhoud van het zakje Knorr Mix voor Macaroni
Carbonara door elkaar.
Verdeel 1/3 deel van de aardappelen dakpansgewijs over de bodem van
de ovenschaal. Verdeel de helft van de prei en 1/3 deel van de kaas
erover. Herhaal deze lagen nogmaals. Verdeel de rest van de
aardappelen erover en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de aardappelgratin afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten in de
voorverwarmde oven. Verhoog de temperatuur tot 225°C, verwijder het
aluminiumfolie en bak de gratin nog ca. 25 minuten totdat de
aardappelen gaar en de bovenzijde goudbruin is. Laat de gratin 10
minuten rusten alvorens aan te snijden.
VARIATIETIP:
Deze verrukkelijke aardappelgratin met prei en carbonarasaus
combineert goed geroosterd vlees maar ook met een frisse salade
smaakt dit heerlijke ovengerecht prima.
TIP:
Verse prei smaakt scherper dan ui maar door de prei zachtjes gaar te
smoren krijgt de prei een milde, zachte en wat zoete smaak.
|