200 gram
bloemkolen (in roosjes)
200 gram kastanjechampignons (schoongeveegd)
2 rode uien (in ringen)
1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden
1 groot ei (gesplitst)
200 gram bloem
200 milliliter pils
1 teentje knoflook (geperst)
500 milliliter arachideolie (om te frituren)
500 milliliter zonnebloemolie (om te frituren) |
Blancheer de
bloemkool 2 minuten in kokend water met zout. Giet af en spoel onder
koud water af. Laat goed uitlekken. Meng alle groenten in een kom
met de Italiaanse kruiden, zout en peper.
Klop het eiwit in een brandschone kom stijf. Klop in een andere
grote kom de bloem en het bier door elkaar. Klop de eidooier en
knoflook erdoor tot een glad beslag en breng op smaak met zout en
peper. Spatel het eiwitschuim voorzichtig erdoor tot alles goed is
gemengd.
Verhit intussen de olie in een hoge pan tot een druppel van het
beslag direct gaat bruisen en blijft drijven. Verwarm de oven voor
op 60ºC. Haal steeds een paar stukjes groenten door het beslag en
leg ze voorzichtig in de olie. Frituur in 2-3 minuten licht
goudbruin en schep met een schuimspaan uit de olie. Laat kort
uitlekken op keukenpapier en frituur de volgende portie. Houd de
gefrituurde groenten tussendoor eventueel warm en knapperig in de
verwarmde oven.
Bereidingstip
Lekker met een mosterdmayo van 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel
Griekse yoghurt en 1 eetlepel grove mosterd. |