De barbecue...

Het woord barbecue komt van het Franse woord barbe-Š-queue (van kop tot staart) of van het Spaanse barbacao (grill)

   

Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan een kleine vierkante barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur zijn. Maar als u met meer mensen gaat barbecueŽn, heeft u een grotere nodig.
Houd het rooster schoon met een staalborstel. Vet het rooster in en leg het pas vlak voor het bereiden op het vuur.
U krijgt extra aroma door tijm, munt, en rozemarijn op het vuur te strooien en door het rooster in te smeren met een halve citroen of ui.
Verwijder vlak voor het begin van het roosteren de grijze as van de kolen, want dit belemmert de hitte.

   

Het geheim van een perfecte barbecue:
Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecueŽn nog makkelijker. Zelf gebakken brood, home-made tomatenketchup en dressings kunt u bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de dressing pas vlak voor het serveren door de salade.
Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd. Sommige gerechten liggen wel 24 uur in een marinade.
Maakt u vlees-, vis- en groentespiesen, dan kunt u deze alvast aanrijgen en (eventueel) aan de pen marineren.
Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken lekker door.

   

De dag zelf:
Een paar uur van te voren kunt u beginnen met het voorbereiden van voorgerechten, soep en andere bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten, het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met ontbijtspek. Bewaar de voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt.
Trucje: leg de satťprikkers in een schaaltje water, ze verbranden dan niet zo snel op de barbecue.
Zet alvast de barbecue, het houtskool en de aanmaakblokjes klaar. Steek de barbecue ruim van te voren aan, want het houtskool moet flink gloeien. Meestal duurt het 30-45 minuten voordat u kunt beginnen met het grillen van de gerechten.

   

Marineren:
Met een marinade krijgt een barbecuegerecht extra smaak.
De marineertijd verschilt per recept: een exacte marineertijd is moeilijk te geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd. Bij heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is Ī 2 uur marineren voldoende. Vis is veel zachter dan vlees en neemt daarom de smaken van de marinade eerder op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur.
Groenten hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten.
Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan kunt u vlees of vis žn de marinade leggen.
Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig ingewreven.

   

Marinades:
Marinades zijn ongebonden, gekruide zurige sauzen, die worden gebruikt om groenten, vis, vlees of wild een pittig aroma te geven. Soms dienen ze ook om een gerecht malser te maken. De zure smaak is afkomstig van azijn, wijn of vruchtensap. U kunt de marinade ook gebruiken voor het afmaken van jus of saus.
Hoe lang u levensmiddelen in de marinade laat staan, hangt af van de aard van het levensmiddel (groente of vlees), de sterkte van de marinade en of u door en door of slechts de buitenkant wilt kruiden.
Zo worden barbecuesauzen vaak vlak voor en tijdens de bereiding op het vlees
aangebracht en laat men wild 12-24 uur in een marinade staan.
Marinades kunnen een enigszins conserverende werking hebben. Een paar druppels olie op de marinade voorkomt uitdrogen en geurverlies.
Om te beginnen vijftien lekkere marinades om uit te kiezen (zie Recept 0917 en 0918).
 

Geniet van het barbecueŽn, hieronder veel lekkere recepten voor de lekkerste gerechten.

   

Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = smaakvol, 2 = lekker, 3 = erg smaakvol, 4 = erg lekker, 5 = geweldig lekker !

            

De Recepten:

Zeven lekkere marinades voor de barbecue

Acht lekkere marinades voor de barbecue

Aardappelspiesjes

Groentespitjes tandoori

Kipspiesjes met gembersaus

Kalkoenbouten met pittige pruimen- of abrikozensaus

Mixed grill I

Mixed grill II

Mixed grill III

Mixed grill IV

Gemarineerde lamskarbonades

De echte 'American' hamburger

Amerikaanse frikadellen

Barbecuegehakt

Biefstukspiesen

Kindergerechten (5) voor op de Barbecue

Geglaceerd varkensvlees op spiesen

Geglaceerde T-bonesteak

Gegrilde kip op de barbecue

Gehaktpijpjes voor op de barbecue

Gemarineerde kippenvleugeltjes

Gemarineerde porterhousesteak

Griekse spiesen

Karbonades met aubergine

Kip-cordon bleu op de barbecue

Kipspiesen voor op de barbecue

Regenboogspiesen

Runder-paprikaspiesen

Satť van kipfilet met pindasaus

Satť van schouderkarbonades met pindasaus

Varkensvlees-ananasspiesen

Vlees-groentespiesen

Gekruide makrelen voor op de barbecue

Gemarineerde vis voor op de barbecue

Gemarineerde drumsticks

Gemarineerde entrecote

Gemarineerde saucijsjes

Sirloin steak

Sjasliek van lamsvlees

Slavische balletjes

Spareribs

Suvlaki (Griekse vleesspiesjes)

T-bonesteak met groene pepers

Varkensfilet in aluminiumfolie

Taboulehsalade met lamskoteletjes en doperwtenguacamole

Gemarineerde lamskebab

Gemarineerde lamsspies

Gegrilde lamskoteletten

Kebab met gekruid pitabrood

Geroosterde garnalen met limoen

Visspiesen met koriander

Gefrituurde garnalen met korianderpesto

Vurige spareribs

Geroosterde zalm

Kabeljauwfilet in folie

Hamburgers met rozemarijnmayonaise

R

R

R