Gekookte fruitcake

IngrediŽnten voor 12 Porties:

Dit is een Noord-Iers gerecht dat ik jaren geleden van mijn moeder kreeg! Je kookt eerst de ingrediŽnten voordat je de cake afbakt.
250 ml water
900 g gedroogde vruchtenmix
225 g poedersuiker
170 g boter
230 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel mixed spice (mix van o.a. kaneel, nootmuskaat, piment)
2 eieren, losgeslagen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150ļC. / gasovenstand 2. Vet een 23x12 cm bakblik in en bekleed met bakpapier.
Meng het water, de gedroogde vruchten, suiker en boter in een pan op middelhoog vuur.
Breng aan de kook, onder af en toe roeren en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Zeef de bloem, bakpoeder en mixed spice in een grote kom. Giet het gekookte mengsel erbij, mix het tot het goed gemengd is. Roer de eieren erdoor.
Giet het beslag in het ingevette bakblik.
Bak in 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot een prikker die je in de bovenkant prikt er schoon uitkomt.
Laat de cake minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen alvorens je die verwijdert.
NB: een dag na het bakken smaakt dit nog lekkerder.