Dit is een
Noord-Iers gerecht dat ik jaren geleden van mijn moeder kreeg! Je
kookt eerst de ingrediënten voordat je de cake afbakt.
250 ml water
900 g gedroogde vruchtenmix
225 g poedersuiker
170 g boter
230 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel mixed spice (mix van o.a. kaneel, nootmuskaat, piment)
2 eieren, losgeslagen |
Verwarm de oven
voor op 150ºC. / gasovenstand 2. Vet een 23x12 cm bakblik in en
bekleed met bakpapier.
Meng het water, de gedroogde vruchten, suiker en boter in een pan op
middelhoog vuur.
Breng aan de kook, onder af en toe roeren en laat ongeveer 10
minuten zachtjes koken.
Zeef de bloem, bakpoeder en mixed spice in een grote kom. Giet het
gekookte mengsel erbij, mix het tot het goed gemengd is. Roer de
eieren erdoor.
Giet het beslag in het ingevette bakblik.
Bak in 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot een prikker die je
in de bovenkant prikt er schoon uitkomt.
Laat de cake minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen alvorens je die
verwijdert.
NB: een dag na het bakken smaakt dit nog lekkerder. |