Over dit recept:
Een grote Britse favoriet, deze versie van de koningin van puddingen
heeft een chocolade-smaak basis en krijgt de moderne behandeling met
meer fruit en minder suiker en vet. Wanneer er overgebleven brood,
zet hem in paneermeel, door raspen of suizen in een keukenmachine,
dan bevriezen totdat het nodig is voor een ... meer
3 eieren
85 g (3 oz) basterdsuiker
300 ml (10 fl oz) halfvolle melk
2 el cacaopoeder
50 g (1 ¾ oz) verse broodkruimels
2 eetl. bessengelei
150 g (5 ½ oz) frambozen, plus nog veel meer te versieren
15 g (½ oz) geschaafde amandelen |
Breek 1 ei in
een kom. Scheid de resterende 2 eieren, het toevoegen van de dooiers
aan de kom met het hele ei, en het plaatsen van de blanken in een
aparte grote kom opzij te zetten voor de meringue.
Voeg 30 g (1 oz) van de suiker aan het ei en dooiers en klop samen
tot soepel gemengd. Doe de melk en cacao in een pan en verwarm tot
het kookpunt. Klop in de eidooier mengsel, voeg dan de paneermeel.
Giet het mengsel in 4 grote individuele soufflevormpjes of in een
ondiepe ovenschaal en zet opzij voor 20 minuten, zodat de paneermeel
deel van de vloeistof kan absorberen. Verwarm de oven voor op 160ºC.
(325ºF, gasstand 3).
4. Bak de pudding basis, waardoor 20 minuten voor soufflevormpjes of
30 minuten voor een ovenschaal, tot reeks.
Verhit ondertussen de bessengelei zachtjes in een pan tot het
gesmolten is. Voeg de frambozen en plet lichtjes met de achterkant
van een lepel om ze te mengen in de gesmolten gelei. Verwarm
zachtjes gedurende 2 minuten, en laat vervolgens afkoelen.
Klop de eiwitten stijf. Voeg de resterende 55 g (2 oz) van de suiker
toe en blijf kloppen tot de meringue is glanzend. Schep de frambozen
mengsel over de pudding. Top met de meringue, stapelen het op en
wervelende in een piek. Strooi de amandelen.
Bak ongeveer 15 minuten of tot de meringue is bleek goudbruin.
Serveer direct, versierd met een paar extra frambozen.
Variaties en
tips:
In plaats van frambozen en rode bessen gelei, gebruik maken van een
mengsel van gehakte verse abrikozen en abrikozenjam, of gedroogde
gehakte abrikozen gepocheerd in een beetje appelsap tot dik. Met
behulp van gedroogde abrikozen zal het ijzergehalte te verhogen. *
Laat de cacaopoeder en de smaak van de vla met ½ theelepel vers
geraspte nootmuskaat of vijfkruidenpoeder. * Top de meringue met
gehakt of vlokken hazelnoten in plaats van amandelen.
|