Recept 8, Zo maakte Oma haar appelflappen.

 

Ingrediënten voor 8 personen:

Bereiding:

500 gram appels
Sap van 1 citroen
1 zakje vanillesuiker
3 eetl. rozijnen of in stukjes gesneden, gedroogde abrikozen (of een combinatie)
1 eetl. custard poeder
6 eetl. vanillevla of advocaat
2 eetl. geschaafde amandelen
1 theel. kaneel
8 plakjes diepvries bladerdeeg
suiker

Oma`s appelflappen:
Dan denk ik aan haar knusse keuken en de heerlijke lucht uit de oven als ze aan het bakken was.
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Bereidingswijze:
Schil de appels en snijd de partjes zonder de klokhuizen in blokjes.
Roer het citroensap, de vanillesuiker, de rozijnen en/of abrikozen en een scheutje water erdoor.
Laat het mengsel al roerend in een pannetje in ca. 5 minuten halfgaar worden of zet het 3 minuten op 750 watt in de magnetron en laat het daarna even staan, zodat het gaar wordt.
Roer het custard poeder door de vanillevla of advocaat.
Roer van het vuur af de geschaafde amandelen, de kaneel en het custard mengsel door het appelmengsel en laat het afkoelen.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Rol ze in de lengte en breedte iets uit en bestrijk de randen met een kwastje met koud water.
Verdeel het afgekoelde appelmengsel over de plakjes bladerdeeg en vouw twee tegenover elkaar liggende punten naar elkaar toe. Druk de zijnaden met een vork goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van de flappen met wat water en strooi er suiker over.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de flappen erop.
Bewaar ze in de koelkast tot ze gebakken worden.
Bak de appelflappen in ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.
Serveer ze warm,lauwwarm of koud.
Koude appelflappen kunnen ook even opgewarmd worden in een op 120 graden C. voorverwarmde oven!
Serveertip:
Hoe bewaar je de eigen gemaakte appelflappen:
NIET in de koelkast, maar in een luchtdichte trommel. Blijven ze perfect een paar dagen lang