Voor de
gehaktballetjes:
450 gram
rundergehakt
1 ui, geraspt
1 kleine aardappel, geraspt1/2 theelepel zoutsnufje peper.
Verder:
50 gram fijn matsemeel
ruim 2 eetlepels langkorrelige rijst
2 eetlepels tomatenpuree of 2-3 verse tomaten (ontveld en zonder
zaad)
peper en zout
1 handje pitloze rozijnen of sultana's
sap van 1 citroen
naar smaak ruim 1 eetlepel kaneelpoeder
Voor de saus:
1 grote ui, 2
eetlepels golden syrup, 5-6 dl water |
Dit recept hoort
bij het artikel 'Keuken van de heimwee' en komt uit het boek 'De
joodse keuken' van Clarissa Hyman.
Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes, vorm mooie balletjes
en leg ze even apart. Snijd voor de saus de ui in vieren en
vervolgens in schijfjes en doe die met de golden syrup in een pan
met dikke bodem. Laat de ui in ongeveer 30 minuten karameliseren.
Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg het water toe en breng
het geheel aan de kook. Voeg rijst, tomatenpuree, rozijnen,
citroensap, kaneel en zout en peper toe. Breng goed op smaak. Leg de
gehaktballetjes in de saus en breng alles aan de kook. Draai de vlam
heel laag en laat de gehaktballetjes lang (enkele uren !) gaar
koken, net zolang tot de saus dik en stroperig is. Draai de
balletjes regelmatig om, zodat ze de saus goed absorberen. |