Menu 10

recept Voorgerecht...

18, Gevulde sardines.

Ingrediënten voor 4 personen:

6 boterhammen, witte
8 sardines, verse
50 g kaas, Parmezaanse
1 eetl. kappertjes
2 eetl. peterselie, verse, gehakte
5 eetl. olijfolie
2 teentjes knoflook
Zout
Peperkorrel, zwarte, gemalen

Bereiding:

Verwarm de oven in 8 minuten voor op 180 graden Celsius en snijd intussen de sardines aan de buikkant diep in, maak ze schoon en verwijder de ruggengraat. Was de sardines zorgvuldig onder de koude kraan. Hak de kappertjes fijn. Verkruimel de sneetjes brood.
Doe driekwart van het broodkruim in een kom en pers de knoflook erboven uit. Meng de kappertjes, peterselie, olie en de helft van de kaas erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vul de sardines met dit mengsel en leg ze naast elkaar in een ingevette Ovenschaal. Strooi de rest van het broodkruim en de Parmezaanse kaas erover.
Bak de sardines in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
 

 

recept Hoofdgerecht...

20, Mexicaanse gehaktschotel.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetl. olie (liefst olijfolie), 1 kop rijst, 500 g rundergehakt, 1 fijn gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 500 g tomaten, 1 kop bouillon van 2 blokjes, 1 eetl. Chilipoeder, 1 theel. zout, mespunt cayenne

Bereiding:

Verhit de olie, voeg de rauwe rijst toe en laat die in de olie heel lichtgeel kleuren. Voeg dan het verkruimelde gehakt toe, de ui en knoflook en laat het geheel zo nog een paar min. doorfruiten. Snijd de geschilde tomaten in stukjes en voeg die met de overige ingrediënten aan de rijst toe. Roer alles even goed door, dan een deksel op de pan en laat het mengsel op een laag vuur doorsudderen tot de rijst gaar is (ongeveer 45 min). 

     

recept Nagerecht...

34, Gevulde ijsappel.

Ingrediënten voor 4 personen:

125 ml water
250 ml witte wijn
2 eetl. suiker
sap van ½ citroen
4 middelgrote appels
4 eetl. rode bessen gelei
2 eetl. sinaasappellikeur
8 eetl. ijs

Bereiding:

Water, witte wijn, suiker en citroensap kort laten koken. Verwijder van de appels de deksel, het klokhuis met een appelboor en het binnenste en laat het ongeveer 5 minuten in het mengsel trekken. Daarna laat u de appels in de siroop koud worden, en aansluitend legt u de appels, goed uitgedrupt, op een glazen bord. Zet het bord koud.
Het mengsel van water en witte wijn mengt u met het gelei en de likeur. Verdeel het ijs over de uitgeholde appels en giet er de rode vruchtensaus over.
Serveer het meteen.