In de schijnwerpers de...

Recept 83, Vlaamse Stoofkarbonades.

Ingrediënten voor 4 personen:

50 g boter, 4 dikke schouderkarbonades, 50 g gerookt spek in blokjes, 3 rode uien, in ringen, 4 teentjes knoflook, fijngesneden, 1 el appelstroop, zout, peper, 30 g bloem, 2 el rode wijnazijn, 2 flesjes Trappist Dubbel, 2 eetl. fijngesneden peterselie.
Voor de prei: 4 dunne preien, schuin in stukken gesneden, 25 g boter, 1/2 eetl. witte wijnazijn, zout.

Bereiding:

Voor echte Vlaamse stoofkarbonades gebruik je Trappist-dubbel. Een sterk, fruitig en aromatisch bier dat voor een wat zoet smaakaccent zorgt. In de römertopf blijven dikke karbonades lekker mals.
Voorbereiding:
Römertopf een half uur in koud water leggen en laten uitlekken, oven voorverwarmen op 160 gr., boter verhitten en hierin karbonades in 15 min rondom aanbakken, spekblokjes, uien en knoflook toevoegen en meebakken. appelstroop erdoor roeren, gerecht overdoen in de römertopf en op smaak brengen met zout en peper, vlees bestrooien met bloem en omscheppen. Azijn en bier erbij schenken en römertopf met deksel erop in het midden van de oven zetten. Vlees in ca 1 uur gaar stoven.

Bereidingswijze:
Voor de prei de boter verhitten, prei toevoegen en omscheppen, azijn en zout toevoegen, met deksel op de pan in 15 min gaar smoren. Als het vlees gaar is de römertopf uit de oven halen en deksel verwijderen, prei over stoofschotel verdelen en er peterselie over strooien.
Serveertips:
Lekker met gekookte aardappelen.