In de schijnwerpers de...

Recept 59, Spaanse kip uit de Römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 grote kip
1 eetl. paprikapoeder
1 rode paprika
1 klein blikje maïskorrels
100 g worteltjes
250 g gehakt
75 g geraspte oude kaas
750 g geschrapte krielaardappeltjes
1 dl sherry (medium of droog)

Bereiding:

Wrijf de kip in met ongeveer de helft van het paprikapoeder. Snijd 1/4 van de schoongemaakte paprika in piepkleine stukjes en de rest in repen. Giet de maïs af en snijd de worteltjes in stukjes van ca. 3 cm.
Kneed het gehakt met de geraspte kaas, de paprikastukjes, 2 eetlepels maïs en peper en zout naar smaak. Vul de kip met ca. 1/3 van het gehaktmengsel en draai van de rest kleine balletjes.
Schep de helft van de krielaardappeltjes en wortelstukjes in de geprepareerde römertopf, strooi er peper en zout naar smaak over en leg de gevulde kip erop.
Verdeel de rest van aardappeltjes, wortelstukjes, de maïs, de paprikarepen en gehaktballetjes rondom de kip. Bestrooi met de rest van het paprikapoeder en schenk er de sherry en ca. 1 dl water bij. Zet de gesloten römertopf onder in de koude oven, stel de oven in op 200ºC. en laat het gerecht in 1¼ uur bijna gaar worden.
Verwijder dan het deksel en laat de kip in ca. 15 minuten een goudbruin korstje krijgen. Lekker met (IJsberg)sla.