Wat is Quorn:
De Quornproducten zijn uniek en hun troeven zo buitengewoon dat ze u zeker
zullen verrassen!
Alle Quornproducten hebben een mycoproteïne als voornaamste ingrediënt. Deze
mycoproteïne maakt deel uit van de familie van de champignons zoals bv.
truffels. Omdat slechts weinig mensen de vele goede eigenschappen van de
mycoproteïne kennen, geven wij er hier alvast een paar:
- Mycoproteïne is een ingrediënt dat eiwit van hoge kwaliteit bevat en al de
noodzakelijke aminozuren.
- Mycoproteïne is van nature vetarm.
- Mycoproteïne bevat ook zeer weinig calorieën zodat de voorgestelde producten
zowel smaakvol als caloriearm zijn.
- Mycoproteïne bevat eveneens de noodzakelijke voedingsvezels die, zoals gekend,
zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel.
- Mycoproteïne bevat geen cholesterol. Quornproducten als deel van een
evenwichtig, vetarm dieet helpen bij het behouden van een normaal
cholesterolniveau en een gezond hart.
- Mycoproteïne is volledig vleesvrij. Deze fungus komt natuurlijk voor en wordt
gewoonweg gecontroleerd gecultiveerd om de kwaliteit te kunnen garanderen alsook
de kwantiteit die nodig is voor de Quornproducten te produceren.
Alleen Quornproducten bevatten deze plantaardige proteïne. Onze chefs hebben
vele jaren ervaring om de mycoproteïne te gebruiken als ingrediënt in de
bereiding van talloze heerlijke producten. Binnen het ruime gamma zitten o.a.
filets, schnitzels, pensen en natuurlijk de basisproducten zoals gehakt en
stukjes.
Quorn is het merk dat wordt gebruikt om de producten te identificeren die dit
specifieke ingrediënt, de mycoproteïne, bevatten. Zoek het Quornlogo in de vers-
of diepvriesafdeling van uw supermarkt en maak de juiste keuze voor u en uw
familie!
Quorn is een natuurlijke vleesvervanger. Het product is afkomstig uit Engeland
en wordt gemaakt uit een soort schimmel (schimmeleiwit). Een stuk quorn lijkt op
een stuk kip en heeft ook ongeveer deze zachte smaak.
Aankopen:
Quorn is te koop in verschillende supermarkten en in de natuurvoedingswinkels. U
kan dit product in stukken verkrijgen of fijngehakt.
Bewaren:
Bewaar quorn in de koelkast.
Bereiding:
Quorn kan u best roerbakken (in de wok of een braadpan) met groenten. Quorn
slorpt gemakkelijk de smaak van andere producten op.
Gezondheid:
Quorn is vet- en cholesterolarm. Het is bovendien rijk aan mineralen zoals
calcium en magnesium.
Voedingswaarde per 100 g |
|
Vetten |
3 g |
Energie |
85 kcal |
Eiwit |
12 g |
Koolhydraten |
1 g |
De weldaden van quorn
Quorn is een uitstekende plantaardige vleesvervanger: hij bevat weinig calorieën
en vetten, veel vezels en geen cholesterol. Beter nog: zijn eiwitten verhogen de
eetlust, die… verdwijnt door te eten.
- Duizend keer vergroot - Het goede voorbeeld - Kleine pluspunten - Een
krachtige hongerstiller
Quorn omvat in werkelijkheid een uitgebreid gamma producten die te vinden zijn
op de vegetarische afdeling van de warenhuizen. Hij is afkomstig uit
Groot-Brittannië en wint elk jaar op de Nederlandse markt steeds meer trouwe
consumenten bij die op zoek zijn naar een goed alternatief voor vleesgerechten,
die ze te zwaar vinden. Maar wat is die populaire quorn nu eigenlijk?
Duizend keer vergroot
Producten op basis van quorn worden bereid op basis van een plant uit de familie
van de paddestoelen. Ze hebben dezelfde smaak en dezelfde textuur als
meeneemgerechten op basis van mager vlees, maar bevatten geen gram vet. Hun
hoofdingrediënt is mycoproteïne (of schimmeleiwit, een microscopisch
paddenstoelachtig plantje), die een gistingsproces ondergaat.
Het resultaat van dat proces is een pasta die als basis dient voor een hele
reeks bereidingen (blokjes, filets, gehaktballetjes,…). Daaraan worden dan
zuiver eiwit, vetstof, kruiden, paneermeel,… toegevoegd, voor meer verfijnde
bereidingen.
Het goede voorbeeld
Quorn heeft een benijdenswaardige samenstelling. Hij is rijk aan dezelfde
kwaliteitseiwitten als die van melk (een exclusiviteit voor een plantaardig
product) en bevat in zijn natuurlijke vorm (blokjes natuur) minder vetten en
minder calorieën dan de magerste vleessoorten (gevogelte, kalfsvlees, …).
Natuurlijk bereide quorn is volledig cholesterolarm en heeft ook een beter
vetprofiel dan vlees, een beetje zoals vis: meer onverzadigde vetten (met name
waardevolle omega-3-vetzuren) en minder verzadigde vetten.
Bovendien bevat quorn ook vrij veel vezels (6 g per 100 g), wat uitzonderlijk is
voor een eiwitrijk product, terwijl vlees, vis, eieren en gevogelte er helemaal
geen bevatten!
Kleine pluspunten
Quorn is ook een rijke bron van magnesium, dat geroemd wordt voor zijn weldadige
werking tegen stress, vermoeidheid en spiercontracties. Bovendien onderscheidt
hij zich door zijn hoog gehalte aan zink, een mineraal dat onmisbaar is voor de
groei en voor de gezondheid van huid en weefsels.
Quorn bevat ook een beetje calcium, ijzer en kalium, en een hele reeks vitamines
uit de B-groep (vooral vitamine B2).
Een krachtige hongerstiller
Laatste troef van quorn en zeker niet de minste: eiwitschimmel is een krachtige
hongerstiller die nog uren na de maaltijd blijft werken, waardoor u minder
geneigd bent om tussendoortjes te eten en te knabbelen. Kortom, quorn remt de
eetlust, waardoor u alleen op gezette tijdstippen eet.
Quorn is dan ook een must voor lijners!
Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !
Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !
1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !
Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.
De Recepten:
Mie met Quorn
en aubergine
Quornburgerclown met mozzarella
Roergebakken spitskool met quorn
Griekse salade met gemarineerde Quorn