1 verse kalkoen van ± 2
kg
150 g ontbijtspek
100 g bakboter
peper en zout
keukentouw
Voor de vulling:
300 g (gemengd) gehakt
250 g parijse champignons
2 sneetjes wit brood
1 ei
1 dl (slag)room
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook
40 g boter
10 takjes selderij, fijn gesneden
10 takjes verse peterselie, fijn gesnipperd
nootmuskaat
peper en zout |
Dit is de vulling voor de
kalkoen:
Maak de champignons proper en hak ze grof. Verkruimel het brood.
Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer
gedurende 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg vervolgens
de champignons toe en laat deze ongeveer gedurende 3 minuten
meebakken. Verhit in een pan de rest van de boter en bak hierin het
gehakt rul. Roer de champignons en het brood erdoor en voeg peper,
zout en wat nootmuskaat naar eiegen smaak toe. Schep het gehakt in
een kom en laat afkoelen. Klop in een kommetje het ei los samen met
de room en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel.
Bereiding kalkoen:
Verwijder de zakjes en ingewanden uit de buikholte van de kalkoen en
bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met wat zout en peper.
Doe de vulling in de buikholte en bind de kalkoen terug dicht met
het keukentouw. laat intussen de oven voorverwarmen op 200ºC. Smelt
de boter in een pannetje en giet een beetje boter in een braadslede.
Plaats de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk de rest
van de boter over het vlees en braad de kalkoen ongeveer gedurende
90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig
met wat braadvet. Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in
nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een
poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem de kalkoen uit de
oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan. |