Recept 44, Beef Wellington

Ingrediënten voor 4 personen:

600 gram ossenhaas (stuk van gelijke dikte)
25 gram boter of vloeibaar bakproduct
1 eetlepel arachide- of zonnebloemolie
4 sjalotjes, gesnipperd
250 gram champignons, schoongeveegd en fijngehakt
250 gram gemengde paddenstoelen, schoongeveegd en fijngehakt
2 theelepel verse tijm of 1 theel. gedroogd
100 gram rauwe ham, in plakjes
1 pak diepvriesbladerdeeg, ontdooid
1 ei, gesplitst in eidooier en eiwit
1 eetlepel melk (Melkan)
evt. uitsteekvormen
braadslede
aluminiumfolie

Bereiding:

Voorbereiden:
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het rondom met zout en peper. Verhit de boter en de olie en bak het vlees 5 minuten aan alle kanten bruin. Neem het vlees uit de pan en laat afkoelen. Fruit de sjalotjes in het bakvet en voeg alle paddenstoelen, tijm, zout en peper toe en bak tot het meeste vocht verdampt is. Schep het mengsel uit de pan en laat goed afkoelen. Verpak het vlees, met de ham en het paddenstoelenmengsel, in bladerdeeg. Vorm of steek van het overgebleven bladerdeeg figuurtjes zoals sterren of blaadjes en leg ze op het deeg. Zet de Beef Wellington minimaal 1,5 uur in de koelkast.
Bereiden:
Haal het vlees 1 uur voor de verdere bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk het deeg met de eidooier, losgeklopt met melk. Bak de Beef Wellington in de braadslede iets onder het midden van de oven in ca. 40 minuten goudbruin en medium. Laat het vlees uit de oven 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.