500 g gehakt
1 ei
4 eetl. paneermeel
1 theel. salie
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 eetl. oregano
Takje verse rozemarijn
1 ui, gesnipperd
800 g tomatenblokjes uit blik
125 g spekblokjes
3 teentjes knoflook
1 theel. sambal
scheut rode wijn
400 g penne
Verse blaadjes basilicum
150 g mozzarella
3 eetl. olijfolie
klontje boter
zout en peper |
Hak een teentje
knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een pannetje en
fruit 1 teentje knoflook samen met de 2 sjalotjes aan. Doe het
gehakt in een grote kom en voeg de gefruite sjalotjes, 1 teentje
knoflook, een ei, paneermeel, salie, 1 eetlepel oregano, zout en
peper toe en meng alles goed met je handen. Rol ongeveer 10 ballen
van het mengsel. Verhit een eetlepel olijfolie en een klontje boter
in een grote (hapjes) pan en bak de gehaktballen ongeveer 5 minuten
aan totdat er een goudbruin korstje ontstaat. Ze hoeven nog niet
helemaal gaar te zijn van binnen.
Verhit in een andere pan een eetlepel olijfolie en fruit de ui aan.
Hak het andere teentje knoflook toe en bak even mee. Voeg een
theelepel sambal en de spekblokjes toe en laat even stoven op middel
groot vuur. Blus dan alles af met een bodempje rode wijn en laat
alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe de tomatenblokjes er bij
en breng op smaak met wat peper, een eetlepel oregano, een paar
gesneden blaadjes basilicum en een heel takje rozemarijn. Schep de
gehaktballen uit de pan en voeg ze toe aan de saus en laat alles nog
een kwartiertje pruttelen.
Verwarm de oven op 200°C. Breng ondertussen een pan met water,
scheutje olijfolie en een snufje zout aan de kook. Kook de penne
volgens de verpakking en giet ze af. Doe als eerste de penne in de
ovenschaal en schep hierover de saus met ballen. Haal het takje
rozemarijn er uit. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de
schotel. Zet ongeveer 10 minuten in de oven totdat de mozzarella
gesmolten is. Haal de schotel uit de oven en garneer met wat verse
blaadjes basilicum.
|