500 gram verse
lintmie of rijstmie vellen
1 eetlepel olie
200 gram rundvlees (lende)
1,5 theelepel lichte sojasaus
1,5 theelepel rijstwijn, droge sherry of sake
2 theelepels maïzena
zout en suiker
3-4 eetlepels plantaardige olie
250 gram broccolistelen
1 sliertsjalot of voorjaarsuien
3 plakjes verse gemberwortel
3 theelepels donkere sojasaus
3-4 theelepels oestersaus
2,5 dl kippenbouillon |
Doe de mie in
kokend water met de olie, laat 2 minuten staan en daarna uitlekken.
(Rol mievellen eerst stijf op en snijd ze dan in linten van 1 cm
breed.)
Snijd het vlees in heel dunne plakjes en daarna in reepjes van 2 cm.
Leg deze in een bord en voeg de lichte sojasaus toe met de wijn, de
helft van de maïzena, een snufje zout en peper en 1 eetlepel
plantaardige olie. Vermeng alles goed en laat 20 minuten marineren.
Haal een dunschiller vanaf de onderkant langs de stelen en verdeel
deze in dunne stukjes van 3 cm. Snijd de uiteinden rond bij. Maak de
sjalot schoon, snijd hem in stukjes van 3 cm en daarna overlangs
door. Hak de gember fijn.
Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak het vlees 1 minuut;
neem het uit de pan en leg apart.
Voeg de broccoli toe en roerbak 1 minuut. Dek de wok af, laat nog 1
minuut bakken en schep 1 of 2 keer om; neem de broccoli uit de wok
en leg weg.
Draai het vuur hoger en roerbak de mie 2 minuten; schuif deze dan
naar een kant, voeg de sliertsjalot en gember toe en laat kort
bakken.
Voeg tenslotte de kruiden toe.
Vermeng de bouillon met de resterende maïzena. Doe het vlees en de
broccoli weer terug en giet de bouillon erbij. Laat het vocht op
hoog vuur al roerende binden.
Proef en breng eventueel op smaak met zout of donkere sojasaus.
Schep alles in een warme schaal en serveer meteen, omdat dit gerecht
snel afkoelt.
|