...uit mijn Top 123 !

Recept 41...

Gebraden rosbief met jus.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 (pers)sinaasappel
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel kaneelpoeder
Mespunt kruidnagelpoeder
Versgemalen Peper
Zout
600 g rosbief
50 g boter
1 eetlepel cognac
2 eetlepels rode port

Bereiding:

Pers de sinaasappel uit
Roer in een kopje de paprikapoeder, kaneel, kruidnagelpoeder, peper, zout en 1 eetlepel sinaasappelsap door elkaar
Neem de rosbief ca. 30 minuten voor het gebruik uit de koelkast, dep hem
droog met keukenpapier en wrijf hem in met het sinaasappel-kruidenmengsel
Verhit in een braadpan de boter en bak de rosbief op hoog vuur snel rondom bruin
Voeg, als het bakvet te bruin wordt, een klontje boter toe
Braad de rosbief met het deksel schuin op de pan in ca. 15 minuten zachtjes rose, halverwege keren
Neem de rosbief uit de pan en laat hem afgedekt met aluminiumfolie ca. 10 minuten rusten
Verwarm intussen een platte schaal voor
Roer de cognac, de port en de rest van het sinaasappelsap door het bakvet, roer de aanbaksels los en voeg 1 dl water toe
Breng de jus aan de kook en laat hem in ± 2 minuten iets inkoken
Snijd de rosbief in dunne plakken en leg die op de schaal
Schenk er een beetje jus over en geef er de rest van de jus apart bij
Serveer met uienpuree, stoofpeertjes en spruitjes