Recept 67...

Zalmlasagne met venkel.

Ingrediënten voor 4 personen:

De pastalaagjes worden afgewisseld met zalm en bechamelsaus. Het geheel wordt overgoten met visbouillon en ten slotte wordt het met kaas in de oven gebakken: om van te watertanden!
350 g bloem, gezeefd
zout en versgemalen zwarte peper
3 eieren, geklopt
600 g zalm (in 1 stuk)
1 theelepel venkel, 250 ml visbouillon, 25 g boter
4 eetlepels geraspte cheddar
Bechamelsaus:
300 ml melk
1/2 ui, grof gehakt
1 blaadje foelie
verse peterselie
5 Witte of groene peperkorrels
1 laurierblad
25 g boter
20 g bloem
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Maak het deeg door de bloem, het zout en de eieren in een schaal te mengen. Laat het deeg 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot dunne, langgerekte vellen lasagne.
Kook de lasagne 1 minuut in kokend water met zout. Giet de lasagne af en leg de vellen op een vochtige theedoek. Zorg ervoor dat de vellen niet op elkaar liggen.
Snijd de zalm fijn. Verwijder alle graatjes. Zet de zalm apart.
Maak de bechamelsaus door de melk, ui, foelie, peterselie, peperkorrels en het laurierblad in een steelpannetje langzaam aan de kook te brengen. Draai het vuur lager en laat de saus ca. 10 minuten sudderen.
Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem al roerend toe. Bak de bloem 1 minuut. Neem de pan van het vuur en giet het melkmengsel erbij.
Breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus al roerend 3 minuten sudderen. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in. Bedek de bodem met lasagne. Bedek de lasagne met een laag bechamelsaus. Bestrooi de saus met venkel. Schep vervolgens een laagje zalm in de schaal en bestrooi deze met peper en zout. Bedek de zalm met een laag lasagne. Ga door tot alles op is. Eindig met een laagje pasta.
Giet de visbouillon in de schaal en bestrooi het geheel met kaas en klontjes boter. Bak de lasagne ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC. tot de bovenlaag goudbruin en knapperig is.
Serveer de lasagne direct.
Serveersuggestie:
Serveer de lasagne met volkorenbrood en een frisse salade.
Variatie:
Geef het gerecht een andere smaak door de venkel te vervangen door komijn of sesamzaad.