Recept 13...

Pasta met prei en mosselen.

Ingrediënten voor 6 personen:

Dit gerecht is snel en eenvoudig te bereiden. De pasta wordt gecombineerd met gekookte mosselen, gesauteerde prei en een saus van het kookvocht. De fijngesneden ham verrijkt de smaak en is bovendien een aantrekkelijke garnering.
1,7 l verse mosselen met schelp
1 sjalotje, gehakt
125 ml witte wijn
2 stengels prei
75 ml slagroom
zout en versgemalen zwarte peper
450 g fusilli
1 eetlepel olijfolie
15 g boter
2 plakjes ham, gehakt of fijngesneden
gehakt vers bieslook voor de garnering

Bereiding:

Maak de mosselen schoon, verwijder de baarden. Spoel de mosselen meerdere malen.
Kook de mosselen en het sjalotje 5 minuten in de wijn. Houd het deksel op de pan.
Laat de mosselen afkoelen en verwijder ze uit de schelp. Gooi de gesloten schelpen weg. Bewaar het kookvocht en zet het apart.
Snijd de prei in vieren. Was de prei en laat hem uitlekken. Snijd hem in fijne stukken. Kook de prei, room, peper en het zout 10 minuten. Roer het mengsel af en toe. Zet het apart.
Kook de fusilli 5-6 minuten. in kokend water met olijfolie. Giet de pasta af en spoel hem onder koud water af. Laat de fusilli uitlekken en zet hem apart.
Giet het kookvocht van de mosselen door een fijne zeef. Bewaar ca. 125 ml.
Voeg de mosselen en het kookvocht toe aan het preimengsel. Kook het geheel al roerend 4 minuten.
Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de ham en de pasta toe. Verwarm het mengsel langzaam en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Voeg de room, prei en de mosselsaus toe als de pasta warm is. Roer alles goed.
Serveer de pasta direct met gehakt bieslook.
Serveersuggestie:
Serveer er een gemengde salade bij.
Variaties:
Vervang de prei door uien.
Gebruik eens gerookte ham.