1 pakje naturel zuurkool
(500 g),1 rookworst, voor 4 personen aardappels, zout, peper, 2
laurierblaadjes, 1 pakje reepjes mager spek (± 115 g), margarine |
Schil en was de
aardappels, doe deze in een grote pan, daar boven op de zuurkool met
wat zout peper en de laurierblaadjes, doe voldoende water in de pan
en laat deze in ± 30 min. gaar koken. Maak de rookworst volgens
bijgeleverde voorwaarden warm Wij hebben altijd een worstje van de
Hema, die moet je 20 min. in warm water warm laten worden. (niet
laten koken) Het kan ook één van Unox zijn (kijk dan op de
verpakking voor het warm maken). Laat in een koekenpan wat margarine
smelten en laat de spekjes daarin lekker bruin worden. Om ook wat
jus te hebben, kan je wat extra margarine in de koekenpan doen, (de
spekjes er eerst uit halen anders worden ze zacht) en op het laatst
wat heet water erbij, en een maggiblokje voor de smaak erbij doen.
Ondertussen zijn de aardappels en zuurkool gaar, deze afgieten. De
laurierblaadjes eruit vissen. In de pan een klein scheutje melk doen
en het geheel goed door elkaar mengen en stampen, nog wat peper er
over, en nu kunnen ook de spekjes er weer bij, ook alvast wat jus er
bij doen, de rest kan later op tafel er overheen. Ondertussen is de
worst ook klaar, deze in kleine plakjes snijden en als eerste in de
ovenschaal doen, daar overheen de gemengde zuurkool. Laat het geheel
in een voor verwarmde oven op 200ºC. een lichtbruin korstje krijgen
in ± 15 min. Op tafel kan de warm gemaakte jus naar behoeve er nog
overheen gedaan worden. Dit recept kan ook al eerder gemaakt worden,
bewaren in de koelkast en dan in ± 25 min. in een voor verwarmde
oven op (200ºC.) warm laten worden.
|