Stop de rijst in een kom
en was deze. Dit doet men door de kom/bak rijst met water te vullen,
deze te mengen totdat het water wit is en dan het water eruit te
kiepen en opnieuw wassen tot het water helder is. Tussen het vullen
en legen van water roer je tussen de rijst zodat deze langs elkaar
schuren en het vuil loslaten. Laat de rijst niet weken, houd alle
korrels in beweging. Plet de rijstkorrels niet.
Laat de rijst nu een half uur staan in vers water in een pan. Zorg
dat de rijst regelmatig verdeeld in pan ligt en dat het water 1 cm
hoger staat dan de rijst. Als de rijst klaar is ziet hij er als het
goed is witter uit.
Giet de rijst in een rijstpan of andere kookpan met afsluiting en
kook 10 minuten in water. Probeer het openen van de deksel te
vermijden! De stoom bepaalt voor een groot deel de unieke
kwaliteiten van sushi. Laat na het koken de rijst 15 minuten staan.
Strooi het uitgemeten zout, suiker en azijn in een pan en verwarm
het mengsel tot de bestanddelen opgelost zijn.
Neem de gekookte rijst en stop deze in een houten
vat/kom/dergelijke. Metaal gaat een chemische reactie aan met de
smaakmaker en verpest de smaak
Giet langzaam en regelmatig de mix over de rijst terwijl je met een
waaier de rijst "waait" Dat is erg belangrijk! Neem alle tijd voor
dit proces.
Tips:
Gebruik een
houten container voor het mixen van de rijst!
•Maak de smaakmaker terwijl de rijst kookt. de gekookte rijst mag
namelijk niet te lang staan
•De Sushi rijst kan niet blijven staan, er moet meteen sushi mee
gemaakt worden. •Als het toch even moet wachten, bedek de rijst in
een houten houder met een natte doek.
|