Sushi-rolletjes (futomaki)

IngrediŽnten voor 3 dikke rollen (18 sushi):

230 g sushi-rijst (Blue Dragon)
3,75 dl water
3 eetl. rijstazijn
1 eetl. mirin
1,5 eetl. suiker
1 eetl. zout
3 nori-vellen (zeewier)
Sojasaus (Kikkoman)
Suggesties vullingen:
- Komkommer, lente-ui, wortel, verse tonijn, wasabi
- Lente-ui, komkommer, tonijn, avocado, wasabi
- Komkommer, lente-ui, wortel, verse of gerookte zalm, wasabi
- Wortel, ijsbergsla, avocado, lente-ui, zalmkaviaar, wasabi
- Garnalen, surimi, komkommer, avocado, wasabi
- Omelet, komkommer, surimi, wasabi
Hulpmiddelen:
Kommetje water met azijn
bamboematje
ondiepe houten kom

Bereiding:

Was de rijst onder de kraan totdat het water helder blijft. Laat de rijst een uur uitlekken voordat je hem terug in de pan doet. Voeg het water toe en sluit de pan af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat de rijst 5 min. zachtjes pruttelen.
Draai de vlam helemaal laag (op de kleinste pit), stoom de rijst 12 min. en haal de pan van het vuur. Haal het deksel van de pan en dek de pan af met een theedoek. Laat de rijst 15 min. staan. Roer de rijst niet door!
Meng ondertussen de azijn, mirin, suiker en zout in een pan en verwarm het mengsel al roerend tot suiker en zout zijn opgelost. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Verdeel de rijst gelijkmatig over de bodem van een ondiepe houten kom. Voeg druppelsgewijs het azijnmengsel toe en schep de rijst voorzichtig los met een houten spatel.
Laat de rijst tot op kamertemperatuur afkoelen (niet kouder, want dan kleeft de rijst niet goed meer). Bewaar de rijst in de houten kom, afgedekt met een schone doek tot verder gebruik.
Sushi-rijst is maar een dag houdbaar en mag dus niet bewaard worden.
Snijd de vulling(en) (waar mogelijk) in lange, dunne repen.
Leg een blad zeewier met de glanzende kant naar beneden op een bamboematje. Het bamboematje moet goed droog zijn en op een droge snijplank liggen.
Bevochtig je handen met azijnwater en verdeel een dunne laag rijst gelijkmatig over het blad (ca. een halve kop gekookte rijst). Doe dit voorzichtig, zodat het zeewier heel blijft. Houd een randje van 1 cm vrij aan het uiteinde van de nori (zodat de sushi goed sluit).
Strijk met je wijsvinger een dunne streep wasabi van links naar rechts over de rijst. Verdeel de vulling over de streep wasabi en bevochtig de rand zeewier dat niet met rijst is belegd met rijstazijn of water.
Rol de maki met behulp van de mat stevig op (van je af). Duw de rijst aan de uiteinden stevig aan en laat de rol 2 min. rusten. Of rol in plastic folie en draai de uiteinden als een toffee strak en bewaar in de koelkast tot gebruik. Bevochtig een scherp mes met azijnwater voordat je de rol in gelijke stukken snijdt.
Serveertips:
Serveren met een schaaltje Japanse sojasaus.