Nieuwe aardappelen met nori

Ingrediënten voor 4 porties:

500 g nieuwe aardappeltjes
30 g boter
geraspte schil en sap van ½ citroen
1 vel geroosterde sushi nori, circa 20×18 cm
2 eetl. fijngesneden vers bieslook
zout en peper

Bereiding:

De aardappels in een grote pan doen, er kokend water bij gieten en opnieuw aan de kook brengen. Kook de aardappels in 12 minuten net gaar.
3 eetlepels kookvocht bewaren, de aardappels laten uitlekken en met de 3 eetlepels kookvocht weer in de pan doen. Boter en schil en sap van citroen toevoegen en de aardappels voorzichtig door de vloeistof scheppen.
De sushi nori met een schaar in fijne reepjes snijden. Over de aardappels verdelen en de pan afdekken. 1-2 minuten op een laag vuur zetten tot de nori zacht is. Op smaak brengen, bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.
• De structuur van sushi nori lijkt een beetje op die van perkamentpapier. Geroosterde sushi nori wordt kort geroosterd en op smaak gebracht. Het is glanzend zwart, terwijl niet-geroosterde nori lichter en meer groen is. Om zelf nori te roosteren houdt u elke kant van het blaadje even boven een gasvlam of legt u het blaadje enkele seconden onder de grill. Het blaadje wordt donker en geeft snel zijn aroma af. Let goed op dat de nori niet verbrandt. • Sperziebonen passen goed bij citroen en aardappels en kunnen dus worden toegevoegd aan dit gerecht, of de nori vervangen. Snijd 200 g sperziebonen in kleine stukjes en voeg ze halverwege de kooktijd toe aan de aardappelen (4-5 minuten kooktijd volstaat voor de bonen). Laat uitlekken en meng ze met boter en schil en sap van de citroen. • Ook de smaak van snijbonen gaat uitstekend samen met die van aardappels en nori. Neem eenzelfde hoeveelheid snijbonen als sperziebonen en bereid ze ook op dezelfde manier als de sperziebonen hierboven.