Sushi vegetariano con asparagi spinaci e senape

IngrediŽnten voor 6 personen:

Vegetarische Sushi met geblancheerde asperges, wilde spinazie en mosterd.
20 ml extra vergine olijfolie
5 groene of witte asperges
1 stronk wilde spinazie
1 theel. straffe mosterd
1 bos verse basilicum
zout en cayennepeper
1 foelieblad
2 laurierbladeren
100 g rijst (superfino Canaroli of Arborio)
20 g witte wijn azijn
20 g suiker
Hulpmiddelen:
Theedoek
Vergiet
Rieten sushimatje
Plasticfolie

Bereiding:

Was de rijst met stromend water tot het water niet meer troebel is. Nooit in stilstaand water weken! Laten uitlekken in een vergiet. Vul de pan met 1,3 dl water en voeg de gewassen rijst toe. Breng de rijst aan de kook, zet het deksel op de en kook haar in 16-18 min. gaar op laag vuur, zonder te roeren. Als al het water geabsorbeerd is, het vuur uitdoen en de rijst 10 min. laten nastomen. Leg een droge theedoek tussen deksel en pan zodat de waterdamp wordt opgenomen. Los de suiker op in wittewijn-azijn. Roer dit mengsel zorgvuldig door de uitgestoomde rijst totdat er een mooie losse korrel ontstaat. Laat de rijst afkoelen.
Schil de asperges en blancheer ze in kokend water met zeezout, een mespuntje cayennepeper, foelieblad en 2 laurierbladeren. Blancheer de spinazie in water met zeezout en spoel deze voorzichtig met koud water. Kijk uit voor het scheuren. Bedek rieten sushimatje met plastic folie. Leg goed aansluitend de spinaziebladen erop. Plaats hierop een baan rijst. Druk in het midden van de baan, de in dunne reepjes gesneden basilicum met daarop de asperges (als deze dik zijn eerst door de midden snijden) Bestrijk de asperges met mosterd. Plaats hierop weer een baan rijst en zorg voor een bolle bovenzijde. Rol nu met behulp van het matje de sushi op tot een gelijkmatige rol. Even laten opstijven en in plakken snijden.
Serveertips:
Tip gebruik het kooknat van de asperges om de rijst in te koken voor extra smaak. Voor het snijden in plakken kun je het beste een vochtig mes gebruiken.