Sirloin steak

Ingrediėnten voor 5-6 personen:

1 *sirloinsteak (5 cm dik, 1½ kg) - ½ dl olie - ½ dl cognac - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - zout en peper

Bereiding:

Dep de sirloin steak met keukenpapier droog. Vermeng de olie met de cognac in een lage schaal. Voeg de fijngehakte ui en de knoflook toe. Leg het vlees in de marinade en zet het een nacht in de koelkast. Neem het vlees uit de schaal en dep het droog met keukenpapier. Bestrijk het vlees aan beide kanten met een beetje olie en rooster het 1 minuut aan elke kant boven een gloeiend hete barbecue. Rooster de steak daarna op een matiger vuur (leg daarvoor de steak aan de rand van de barbecue, of zet het rooster iets hoger) aan elke kant nog 10 minuten. Haal het vlees van de barbecue, laat het even rusten alvorens aan te snijden en bestrooi het met zout en peper. *Sirloin steak. De sirloin steak is een steak, gesneden vanaf een lagere positie van de ribben. De steaks horen bij de klasse 'premium steaks', en sirloin is hiervan het goedkoopste, omdat dit vlees, vergeleken met andere hoogwaardig vlees, het taaist is. Het woord sirloin komt uit de Engelse taal, namelijk van "surloine". Dit woord kwam weer uit Frankrijk, van het woord "surlonge", wat "sur la longe" betekent.