Kalkoenbouten met pittige pruimen- of abrikozensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

4 kalkoenbouten
zout, peper
zonnebloemolie
Voor de abrikozensaus:
1 blikje abrikozen
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels zonnebloemolie
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel bruine suiker
2 eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
1/2 theelepel worcestershiresauce
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel tabasco
1/2 theelepel gedroogde oregano
Voor de pruimensaus:
1 blikje pruimen (425 g)
1 eetlepel zonnebloemolie
2 zeer fijn gesnipperde sjalotjes
2 uitgeperste teentjes knoflook
1/2 theelepel 7-spicepoeder (Swartz)
1 theelepel gemberpoeder
een mespuntje gemalen kruidnagels
een mespuntje hete chilipoeder

Bereiding:

Wrijf de bouten in met zout en peper en bestrijk ze met wat zonnebloemolie.
Leg de bouten op het met olie ingevette rooster en keer ze regelmatig.
Het vlees wordt in 1 tot anderhalf uur gaar en tegen het einde moet u het met wat warme pruimen- of abrikozensaus bestrijken.
Als het vlees gemakkelijk van het bot loslaat, is het gaar.
Serveer met de rest van de saus er apart bij.
De abrikozensaus:
Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat de saus aan de kook komen.
Temper het vuur en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
De pruimensaus:
Pureer de pruimen met het sap.
Verhit de olie in een pannetje en bak de sjalotjes en de knoflook goudbruin.
Voeg de gepureerde pruimen en de kruiden toe en laat de saus, met het deksel op de pan 20 minuten sudderen.
Tip: U kunt in plaats van bouten ook kalkoenfilet nemen. Daarmee brengt u de roostertijd naar 10 minuten terug.