Acht lekkere marinades voor de barbecue

IngrediŽnten voor de marinade:

Teriyakimarinade.
4 eetlepels ketjap (manis), 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels ananassap,
1 uitgeperst teentje knoflook, 1 blaadje laurier, mespunt kruidnagelpoeder
Vermeng alle ingrediŽnten en laat hierin het vlees of de kip enkele uren marineren.

IngrediŽnten voor de marinade:

Surinaamse marinade.
4 cm verse gemberwortel, 3 teentjes knoflook, 1-2 uien,
1/4 dl siu (Chinese zoute sojasaus)
Schil de gemberwortel, snijd die in flinterdunne plakjes en druk ze met de achterkant van een lepel fijn.
Doe hetzelfde met de knoflookteentjes.
Snipper de ui heel fijn.
Meng de siu door de andere ingrediŽnten, meng het vlees door de marinade en laat het een paar uur trekken.
Dit is een basis-marinade, allerlei toevoegingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld andere specerijen, suiker, citroensap enz.

IngrediŽnten voor de marinade:

Marinade voor (blik)groenten.
1 1/2 dl kruidenazijn, 1 dl kookvocht, 2 lepels olie,
zout, peper, (1 mespunt suiker), (gemberwortel)
Vermeng de ingrediŽnten en schenk hem over geblancheerde verse of uitgelekte blikgroenten.
Laat de groenten, onder nu en dan keren, Ī 15 minuten in de marinade staan.
Laat de groenten uitlekken.

IngrediŽnten voor de marinade:

Marinade voor visfilets of klein vlees (voor 500 g).
1/2 ui, peterselie, 5 eetlepels kruidenazijn, 1 dl kruidenbouillon,
1/2 laurierblad en/of oregano, (Spaanse peper), 2 eetlepels olie
Maak de ui en peterselie schoon, snijd ze klein en leg ze op een platte schaal.
Leg de vis of het vlees erop en bedek met de in zeer dunne schijfjes gesneden citroen.
Maak een mengsel van de azijn, de bouillon, het laurierblad en/of de oregano, desgewenst een schilletje van een Spaanse peper en de olie en schenk dit over de vis of het vlees.
Laat de vis of het vlees, onder af en toe keren, 1/2 uur in de marinade staan.
Laat de vis of het vlees voor de verdere bereiding uitlekken en dep ze desgewenst droog.

IngrediŽnten voor de marinade:

Wijnmarinade. (voor 1-2 kg groot vlees of wild)
150 g prei of ui, peterselie en/of selderij, (1 teentje knoflook), 5 dl rode wijn en 2 dl water of 6 dl droge wijn en 1 dl water, 1/2 dl kruidenazijn, 3 eetlepels olie, tijm en kruidnagel of basilicum en marjolein, peperkorrels, oregano of laurierblad,
(jeneverbes)
Maak de prei of ui, peterselie en selderij en desgewenst de knoflook schoon en snijd ze klein.
Vermeng ze met het vocht en de kruiden.
Laat het vlees afhankelijk van dikte en het gewicht 4-12 uur, wild 12-24 uur in de marinade staan; keer het enige malen.
Laat het vlees of wild voor verdere bereiding uitlekken en dep het desgewenst droog.
Variatie in bereiding: Gekookte marinade
Bak de groenten in hete olie goudbruin, voeg de overige ingrediŽnten toe en laat de marinade op zacht vuur 1/2 uur trekken.
Laat de marinade voor het gebruik afkoelen.

IngrediŽnten voor de marinade:

Chinese gekookte marinade (voor 500 g groenten of vlees).
1/2 winterwortel, 1 ui, (2 cm gemberwortel, peterselie, 2 1/2 dl groente- of kruidenbouillon of gare witte bonen, 75 g gepelde pinda's, 1/2 dl sojasaus,
1/2 dl droge sherry, 1/2 eetlepel sojapasta, foelie, tijm, peperkorrels, 1 geperst teentje knoflook
Maak de groenten en de gemberwortel schoon en snijd ze in plakken.
Breng de bouillon met alle ingrediŽnten aan de kook en laat het 1/2 uur trekken.
Wrijf de marinade voor het gebruik door een zeef en gebruik hem warm of koud.
Laat groenten Ī 15 minuten en vlees 30 minuten marineren.
Keer ze zo nodig halverwege.
Laat het voor de verdere bereiding uitlekken en dep het desgewenst droog.

IngrediŽnten voor de marinade:

Koude barbecuemarinade.
50 g boter, mosterd(poeder) of paprikapoeder, enkele druppels tabascosaus,
1 dl tomatenketchup, 1/2 theelepel Engelse saus, (citroensap)
Roer de boter zacht met het mosterd- of paprikapoeder en de tabascosaus.
Voeg de tomatenketchup en de Engelse saus toe en maak de saus zo nodig op smaak af met citroensap.
Bestrijk het vlees er voor of tijdens het roosteren mee.
Tip: Deze saus kan ook zonder boter bereid worden. Vermeng in dat geval alle ingrediŽnten met elkaar.

IngrediŽnten voor de marinade:

Zoetzure barbecuemarinade.
1 ui, 1/2 paprika, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels tomatenpuree,
1 1/2 dl water, Ī 1 gr zout, 3 eetlepels kruidenazijn, 10 g bruine suiker, 1/2 theelepel marjolein, 1 mespunt tijm, (zout, peper), (Engelse saus)
Maak de ui schoon en snipper het.
Maak de paprika schoon en snijd hem in zeer fijne reepjes.
Smeer een pan met een teentje knoflook in, verhit de slaolie erin en fruit de ui, paprika en knoflook goudgeel.
Voeg de overige ingrediŽnten toe en houd het geheel 10 minuten tegen de kook aan.
Zeef de saus en breng haar zo nodig op smaak met zout, peper en Engelse saus.
Strijk de saus voor en tijdens het roosteren op het vlees.

8 x komt dit recept van: