Recept 0765

Creme caramel

Ingrediënten voor 6 personen:

6 ovenvaste bakjes met een inhoud van circa 1.5 dl
boter voor de vormpjes
150 g suiker
3 middelgrote eieren
3 eierdooiers
2 zakjes vanillesuiker
0.5 l melk

Bereiding:

Bestrijk ovenvaste bakjes met boter. Doe 100 gram van de suiker met 3 eetlepels water in een steelpan met een dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Laat de suiker zonder te roeren smelten en goudbruin kleuren (let op dat de karamel niet verbrandt!). Verdeel de hete karamel over de vormpjes en draai ze rond zodat de hele bodem is bedekt. Scherm de handen af met een doek of keukenhandschoenen, omdat de karamel erg heet is.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de eieren en de eierdooiers in een kom en klop kort met de resterende 50 gram suiker en de vanillesuiker los (niet luchtig dus). Breng de melk aan de kook en roer van het vuur in een dun straaltje door het eiermengsel. Giet de vla in de bakjes. Zet de bakjes in een braadslee en giet er zoveel kokend water bij dat ze tot halverwege de hoogte onderstaan. Schuif de braadslee circa 40 minuten in de voorverwarmde oven tot de vla is gestold. Controleer dit door er in het midden van een bakje zacht met de vinger op te drukken. Verleng zo nodig de oventijd nog met 5 tot 10 minuten. Neem de bakjes uit de oven en laat afkoelen. Zet ze minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast.
Afwerken: Maak de randen van de crème los met de punt van een mes. Houd de bakjes één voor één enkele tellen in heet water en stort de inhoud op bordjes. Serveer meteen.

Voor straks eet lekker !

Bron: www.boodschappen.nl