Originele Hongaarse kesselgulyas

Ingrediėnten voor 6 personen:

750 gram rundvlees (schouderstoofvlees of bovenbil)
3 grote uien
2 teentjes knoflook
100 gram reuzel
2 flink eetlepels paprikapoeder
½ liter runderbouillon
½ liter jonge rode wijn
4 grote groene paprika's
3 tomaten
300 gram aardappelen
zout
peper uit de molen
wat *rozenpaprika
1/8 liter zure room

Bereiding:

Het vlees in blokjes snijden van 3 į 4 cm dik. De uien schillen en in halve ringen snijden. De knoflook pellen en fijnsnijden. De reuzel in een ruime pan smelten. Uien en knoflook hierin glazig fruiten. Naar de zijkant van de pan schuiven. De vleesblokjes in de pan doen en aanbraden. Het paprikapoeder erover strooien. Al roerend laten smoren, tot al het poeder met het vet is doordrenkt.
Dan de bouillon en twee derde van de wijn toevoegen. De pan met deksel 1½ uur op zacht vuur laten smoren. Intussen de paprika's schoonmaken en doormidden snijden. De tomaten pellen en van pitjes ontdoen. Ze grof snijden. De aardappel schillen, in blokjes snijden en in water met wat zout precies gaar koken. Paprika en tomaat bij het vlees in de pan doen. Nog een half uurtje laten stoven. Met zout, peper en rosenpaprika op smaak brengen. De aardappel afgieten en door de gulyas roeren. De rest van de rode wijn erbij gieten. De pan van het vuur halen en er de zure room door roeren. Serveren in diepe borden. Echt stevig boerenbrood erbij geven.
De Hongaren eten csipetke door hun gulyas. Kneed een deegje van 200 gram bloem met een ei en wat zout. Maak hier kleine vlokjes van en laat die een minuut met de gulyas meekoken.
*Rozenpaprika wordt gemaakt van hele peperoni's en is tamelijk scherp van smaak. Deze paprika smaakt lekker in stoofvlees en Hongaarse gerechten.