Rhumtopf van bessen

Ingrediënten voor 3½ liter:

300 tot 500 g aardbeien
250 g kruisbessen
250 g kersen
250 g aalbessen
250 g zwarte bessen
250 gr braambessen
250 g frambozen
250 g moerbessen
ongeveer 2 liter rhum of brandewijn
1¼ tot 1½ kg suiker

Bereiding:

Gebruik voor de rhumtopf bij voorkeur een aardewerken inmaakpot die goed
afsluit.
Maak alle vruchten schoon: ontkroon de aardbeien, grote exemplaren
snijdt u best in stukken. Rits de besjes van de stengeltjes.
Ontpit de kersen niet. Controller alle vruchten nog eens grondig.
Laat ze dan uitlekken en droog ze af.
Leg een laagje suiker in de rhumtopf, dan een laagje vruchten. Herhaal
deze bewerking tot alle vruchten en suiker verwerkt zijn.
Giet er de rhum of de brandewijn over.
Het bessenmengsel moet ongeveer 4 cm onder de alcohol staan.
Roer de rhumtopf om de 4 tot 5 dagen voorzichtig om.
Na 2 tot 3 weken hoeft u de rhumtopf nog slecht ‚‚n keer om de twee
weken om te roeren.
Hoe langer u de rhumtopf laat staan, hoe lekkerder hij wordt.
De vruchten zijn een prima begelijding van wild. Ze zijn ook heerlijk
als garnering van taarten, gebak of roomijs.
Nog een goed tip: vermeng een beetje rhumtopf-sap met thee.
Een perfect slaapmutsje.