Erwtensoep á la Ed.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g groene erwten, 500 g spliterwten, 5 l water, 500 g schenkel met been, 250 g krabbetjes, 5 preien, 2 grote winter wortels, 250 g spruitjes, 1 knolselderij, 2 uien, 2 aardappels, 1 rookworst, zout, peper, 1 bouillonblokje, 1 laurierblad

Bereiding:

Week de groene- en spliterwten in een grote pan in 5 l water tenminste 12 uur. Zet ze met het weekwater, de krabbetjes en het vlees op. Kook dit alles tezamen 2½ - 3 uur. Regelmatig afschuimen en omroeren. Voeg wat zout en peper toe, de gesneden en gewassen prei, de geschilde en in kleine blokjes gesneden knolselderij, het laurierblad, en de schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden winterwortel. Maak de spruitjes schoon, snijd ze doormidden, was ze en voeg ze ook toe. Schil de uien, en snijd er dunne ringen van, en voeg ze ook toe. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in kleine blokjes, voeg deze ook toe en laat alles een uurtje doorkoken. Haal de krabbetjes en de schenkel eruit. Laat het even afkoelen. Haal de botjes en de randjes zwoerd en vet eraf, snijd het vlees in kleine stukjes en voeg het weer bij de soep. Snijd de rookworst in plakjes, en voeg deze bij de soep. Haal het laurierblad eruit, en gooi dit weg. Doe het bouillonblokje erbij, proef de soep, zo nodig nog wat zout toevoegen. Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes pruttelen. Lekker met roggebrood met roomboter, belegd met plakjes ontbijtspek.
TIP: Bewaar wat over is in de vriezer voor later (laat het eerst goed afkoelen).