Gehaktballetjes met doperwten in tomatensaus

IngrediŽnten voor 4 personen:

2 sjalotjes of kleine uien, 750 g varkensgehakt (of half-om-half gehakt), 1 ei, 1 beschuit (of paneermeel), zout, versgemalen peper, snufje nootmuskaat, 2 eetl. fijngehakte peterselie, ca. 250 g (diepvries) doperwten, 20 g boter, 3 eetl. zonnebloemolie, 0,5 l gezeefde tomaten (uit een pak of blik)

Bereiding:

Snipper de gepelde uien zo fijn mogelijk. Maak het gehakt aan met het ei, de verkruimelde beschuit (of paneermeel), zout, peper, nootmuskaat, de gesnipperde ui en peterselie. Draai er met vochtig gemaakte handen balletjes zo groot als een pingpongbal van. De gehaktballetjes moeten stevig zijn en mogen niet uit elkaar vallen. Voeg eventueel wat extra beschuit of paneermeel toe. Laat de doperwten ontdooien als dit nodig is. Verhit de boter en de olie in een koekenpan met opstaande rand of hapjes pan. Bak de gehaktballetjes snel rondom lichtbruin. Temper de hittebron en bak ze in ongeveer 15 min. gaar. Giet de gezeefde tomaten bij de balletjes en voeg ook de doperwten toe. Warm de tomatensaus en doperwten goed door en dien op. Lekker met warm stokbrood, pasta of (risotto) rijst.