voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
300 g kwark, 90 g suiker, 2 eieren, ½ kg zure appels, 1½ eetl.
custard, kaneel, paneermeel |
Eenvoudig gistdeeg
zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin
doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat
opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op
een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in
en bestuif ze met paneermeel. Klop de eieren los en roer ze samen
met de kwark, suiker en custard. Schil de appels en snijd ze in
schijfjes. Doe het kwarkmengsel op de vlaaibodem en daarop de
appelschijfjes en naar wens nog wat suiker en/of kaneel er over
strooien. Bak de vlaai in 20-30 min. bij 180ºC. tot het kwarkmengsel
geheel droog is. Het is het makkelijkste, omdat de vlaai vrij zwaar
is, om de gebakken vlaai eerst op een andere vlaaiplaat om te keren
en dan op een rooster terug te keren.
|