Kwark-appelvlaai

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
300 g kwark, 90 g suiker, 2 eieren, ½ kg zure appels, 1½ eetl. custard, kaneel, paneermeel

Bereiding:

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in en bestuif ze met paneermeel. Klop de eieren los en roer ze samen met de kwark, suiker en custard. Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Doe het kwarkmengsel op de vlaaibodem en daarop de appelschijfjes en naar wens nog wat suiker en/of kaneel er over strooien. Bak de vlaai in 20-30 min. bij 180ºC. tot het kwarkmengsel geheel droog is. Het is het makkelijkste, omdat de vlaai vrij zwaar is, om de gebakken vlaai eerst op een andere vlaaiplaat om te keren en dan op een rooster terug te keren.