Rabarbervlaai

Ingredinten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ei, dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg rabarber, suiker, 3 blaadjes gelatine of 8 g aardappelmeel

Bereiding:

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept. Was de, liefst mooie rood gekleurde rabarberstelen goed en snijd deze in gelijkmatige stukken. De stukjes in een bodempje water met wat suiker tegen de kook aan zachtjes verwarmen, zorg dat ze niet stuk gaan. De stukjes uit het vocht halen en af laten koelen. Verdeel de rabarberstukjes over de vlaaibodem en bestrooi ze dan met suiker. Bak de vlaai in 15 min. bij 210C. gaar en bruin. Laat de vlaai dan afkoelen. Bindt dan 2 dl rabarbervocht met de 3 blaadjes gelatine. De gelatine eerst in koud water laten weken. Voeg suiker naar smaak toe. In plaats van gelatine kan men ook aardappelmeel gebruiken. Het rabarbervocht wordt dan gebonden met het meel waarna het lauw over de vlaai kan worden gegoten. Om een mooie rode kleur te krijgen kan men van de gelatine vervangen door rode gelatine en kan men bij het aardappelmeel wat rode limonadesiroop doen.